Visioner contra praktisk planlægning

Lars Holt
Lars Holt Kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre Jammerbugt kommune
Print Friendly, PDF & Email

Af Lars Holt (V) Medlem af kommunalbestyrelsen i Jammerbugt

Når politikkerne i Jammerbugt Kommune vedtager Planstrategien for den kommende periode, sker det i dialog med bl.a. borgere, erhvervsliv og ildsjæle. Visionerne skal blandt andet være med til at sikre velfærd, vækst og udvikling for os alle.


Et eksempel er, at en samlet kommunalbestyrelse har vedtaget, at Jammerbugt Kommune fortsat skal være en turistkommune – og at vi både vil benytte og beskytte vores fantastiske natur. Jammerbugt Kommunes opgave er her, at bakke op om turisterhvervets muligheder. Det kan bl.a. ske med lokalplaner der sikrer overnatningsmuligheder til vores gæster.

Derfor har Kommunalbestyrelsen vedtaget at sende en lokalplan, der omhandler mulighed for 58 nye sommerhuse ved den tidligere ferieby i Rødhus, i høring. Den oprindelige plan som der blev arbejdet med, indeholdt mulighed for 150 nye sommerhuse, men efter dialog med bl.a. de lokale grundejerforeninger, er planen altså reduceret med knap 100 enheder.

Det har de seneste ugers medieomtaler m.v. vist, stadigvæk ikke er tilfredsstillende for de nuværende sommerhusejere i området. Det har jeg naturligvis stor respekt for, men respekten bør også gå den anden vej – for hverken jeg, eller nogen af de øvrige 26 kommunalpolitikkere i Jammerbugt Kommune, træffer beslutninger for at genere nogen – men netop for, med praktisk planlægning, at forfølge de visioner der er vedtaget af en samlet kommunalbestyrelse.

Som nævnt har jeg stor respekt for, at de der måtte opleve gener i forbindelse med den praktiske planlægning på forskellige områder – her nye sommerhuse – argumenterer og protesterer for at fremme deres synspunkter. Men politikkerne fremkommer efter min klare overbevisning, med planer for udvikling – ikke for at genere – men for at sikre den fremtidige velfærd og vækst.

2 KOMMENTARER

  1. Det er forhåbentligt ikke et spørgsmål om at genere nogen. Det er alene et spørgsmål om faglighed og saglighed og om at være visionær for området Rødhus Klitvej – hvor der er 148 sommerhuse (58 ens Havhuse med flat tag og 100 ens Fiskehuse med saddeltag, røde tagsten) alle husene på lige godt 70 kvm og ydmygt diskret gemt i klitlandskabet så de ikke volumen mæssigt ses selv på kort afstand. Der er endvidere 300 familie pladser på Rødhus Klit Camping – så alt i alt 448 familie holder ferie her hvor horisont linjen kun består af de smukke mangefarvede atlantiske klitheder og den blå himmel. Ingen bygninger blander sig og bryder horisont linjen. Det vil de påtænkte 58 nye sommerhuse fuldstændig ødelægge for altid. Ligeledes må de påtænkte nye 58 sommerhuse der er parcelsommerhuse, have størrelsen 180 kvm + 50 kvm anneks + swimmingpool – altså mere end 3 gange større kvm bebyggelse end de eksisterende og i forskellig niveau – hvor byggemodning vil betyde at flere af de smukkeste atlantiske klitheder vi gennem EU har forpligtiget os til at værne om blive fjernet og ødelagt. De 148 eksisterende sommerhuse har Dansk historisk stor kulturarv værdi og er indstillet til at blive kategoriseret i den sammenhæng, og en lokalplan er forpligtet til at det nye byggeri ikke adskiller sig æstetisk radikalt herfra så det vil virke beskæmmende og ude af harmoni med eksisterende byggeri. Endvidere er de 58 mega sommerhuse lokalplanen operere med kendt for at være rene økonomiske industri (investerings objekt) turisme udlejnings sommerhuse der tiltrækker et klientel der samles ikke på grund af naturen, men for at kunne rumme mange feriegæster pr hus, hvorfor det tiltrækker mere en festkultur end mennesker der forstår at påskønne naturen. Hvorfor skal de 58 nye sommerhuse dominere og være ude af harmoni med de eksisterende 148 sommerhuse + de 300 familiepladser på Campingpladsen – 448 ferierende familier – der alle tiltrækkes pga naturen, dens ro og visuelle skønhed. Ja de påtænkte 58 nye sommerhuse er på alle parametre ude af harmoni med det eksisterende kultur landskab, naturen og det meget rige nuværende velfungerende folkeliv, sociale liv på stedet – hvor alle holder ferie for NATUREN’s ro og skønhed – noget de påtænkte nye sommerhuse i et hug/slag vil ødelægge for altid. Lokalplanen skal tage hensyn til 1): naturen – 2): både naturlandskabet og kulturlandskabet (de eksisterende huse, sommerhuse) 3): og hvordan områdets rekreative folkeliv – sociale liv, fungerer. Den nye lokalplan stritter i den blå luft og er ikke ambitiøs og professionel nok, men da de nye over 100 høringssvar påpeger alle disse alvorlige fejl, så er det demokrati i funktion at der bliver taget hensyn til disse høringssvar og lokalplanen derfor bliver meget mere ambitiøs og professionel visionær udformet.

  2. Kære Hans-Kristian Hindkjær!

    Fint indlæg.

    Med venlig hilsen

    Magne Sandgaard, Hunetorp Klitvej 117, 9490 Pandrup.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn