Nordjyske hospitaler skruer op for aktiviteten

Foto: Kommunikation, Aalborg Universitetshospital.
Print Friendly, PDF & Email

Efter fem uger, hvor hospitalerne har haft en krævende opgave i at håndtere COVID-19 patienter, er Region Nordjylland gået i gang med at omstille til et nyt scenarie, da kurven for COVID-19 er faldende.

Det betyder, at aktiviteten for anden sygdom end COVID-19 nu kan speedes op.


Den øgede aktivitet på de nordjyske hospitaler kommer til at ske gradvist og ud fra en lægelig vurdering. Planlægningen med at øge aktiviteten gik i gang, da regeringen mandag varslede øget aktivitet for anden sygdom. Det glæder regionsrådsformanden.

– Vi har set, at patienter med symptomer på kræft, hjerte-karsygdomme og psykisk sygdom har været tilbageholdende med at søge læge i tiden med corona. Jeg har forståelse for, at mange måske har været bekymret for at blive smittet med corona og derfor har holdt sig fra at gå til læge, eller at nogen har tænkt, at de ville optage plads for patienter med symptomer på corona. Men de må ikke holde sig tilbage længere, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

– Vi har set et stort fald i antallet af henviste patienter til hospitalerne, og det bekymrer mig og mange andre, for tid kan have stor betydning for sygdom. Derfor skal nordjyderne gå til læge som før corona, opfordrer Ulla Astman.

Borgere, der har fået aflyst deres tid til undersøgelse eller behandling, vil blive genindkaldt i den nærmeste tid. Patienterne får direkte besked om det i deres e-Boks.

I Region Nordjylland er der i marts henvist 37 procent færre borgere til de somatiske hospitaler sammenlignet med samme måned i fjor.

Samtidig ses et fald i antal ambulante besøg på knap 36 procent. Det skyldes dog i særlig grad, at disse besøg er blevet omlagt til telefon- og videokonsultationer. I perioden har der været en stigning på knap 73 procent af de virtuelle konsultationer.

Der har også været et fald i planlagte operationer. I perioden er der tale om et fald på 43 procent i antal planlagte operationer, hvis der sammenlignes med samme periode 2019.

Den svære balance
Den gradvise øgning af aktiviteten på hospitalerne bliver aktiveret samtidig med, at COVID-19 beredskabet fortsat skal bevares, men på et lavere aktivitetsniveau som følge af de nye prognoser for antal coronasmittede.

Region Nordjylland vil fremover fortsat skulle have såvel intensiv som medicinske sengepladser til patienter med COVID-19. Sundhedsstyrelsen har for Region Nordjyllands vedkommende estimeret et behov på op mod 30 intensivpladser med respiratorer og op mod 80 medicinske senge til coronapatienter.

Planen er, at der etableres et fast antal senge til coronapatienter med mulighed for at øge antallet, hvis antallet af smittede igen begynder at stige.

– Det er selvfølgelig en svær balance både at opretholde coronaberedskabet og samtidig åbne op for den øvrige aktivitet. Derfor håber vi, at borgerne har forståelse for, at den øgede aktivitet kommer til at ske gradvist, og at der kan blive behov for at justere ned igen, hvis der på ny skulle komme flere smittede, siger koncerndirektør Anne Bukh.

Den øgede aktivitet foregår inden for de gældende retningslinjer, der er udstukket fra Sundhedsstyrelsen, understreger Region Nordjylland.