ForsideNordjyllandAlle nordjyske patienter med type 1-diabetes får tilbudt glukosemåler

Alle nordjyske patienter med type 1-diabetes får tilbudt glukosemåler

Print Friendly, PDF & Email

Alle nordjyske patienter med type 1-diabetes får tilbudt glukosemåler

Region Nordjylland vil i 2025 kunne tilbyde yderligere 600 diabetespatienter en glukosemåler, som er med til at forbedre deres livskvalitet. Apparatet mindsker risiko for lavt blodsukker, insulinchok og risiko for hjertesygdomme samt andre sygdomme relateret til sukkersyge, oplyser Region Nordjylland i dag i en pressemeddelelse.

Giver patienterne øget livskvalitet

Regionsrådet har i Budget 2025 afsat yderligere 7 millioner kr. til indkøb af glukosemålere til voksne patienter med type 1-diabetes. Dermed vil Region Nordjylland kunne tilbyde glukosemålere til alle patientgrupper med type 1-diabetes.

I forvejen er glukosemålere udrullet som tilbud til cirka 2.800 patienter med type 1-diabetes. I alt er der cirka 3.400 patienter med type 1-diabetes i Nordjylland.

– Jeg er glad for, at vi nu hurtigere kan være med til at forbedre både behandling og livskvalitet hos nordjyske diabetespatienter. Glukosemåleren giver en mere præcis og løbende overvågning og gør det nemt for patienten at overvåge sit blodsukker uden at skulle prikke sig i fingeren flere gange om dagen. Alt i alt er det med til at forbedre både behandlingen og livskvaliteten hos patienten, siger Lina Hundebøll Jespersen (V), formand for Sundhedsudvalget.

Sådan virker måleren

Sensorbaserede glukosemålere fungerer ved at måle glukoseniveauet i vævsvæsken under huden. Sensoren sættes fast på huden – typisk på arm eller mave.

En lille sensortråd måler glukoseniveauet, og værdierne sendes automatisk til en modtager eller app, hvor patienten kan aflæse tallet. Mange systemer har en indbygget alarm, hvis blodsukkeret bliver for lavt eller højt.

– Det er selvfølgelig en stor udgift her og nu, men teknologien øger patientens indsigt i sygdommen, så patienten i mindre grad har behov for at kontakte hospitalet eller sin egen læge. Hvilket igen mindsker presset på sundhedsvæsenet, siger udvalgsformand Lina Hundebøll Jespersen.

Diabetiker og cykelmotionist får ny livskvalitet  

Som diabetespatient ser Kristian Bank Møller frem til at få tilbudt en glukosemåler.

– Jeg har søgt flere gange om at få en glukosemåler – endda med min læges anbefaling, men jeg har hver gang fået afslag, så jeg er meget glad for den beslutning, der er truffet om at brede tilbuddet ud. For mig vil det især være en stor hjælp, fordi jeg er fysisk aktiv. Så kan jeg nemlig blive alarmeret, hvis mit blodsukker falder. Som motionscyklist er det også svært at cykle sammen med andre. Jeg skal af og til standse og prikke mig i fingeren for at aflæse mit blodsukker, og så skal alle andre vente på mig, og det har jeg været noget træt af, siger Kristian Bank Møller.

Kristians Bank Møllers diabetes er velreguleret, og han har indrettet sig på et liv uden en glukosemåler. Blandt andet med fingre, der bærer præg af mange prik for at måle blodsukker.

–  Jeg synes, det har været svært at acceptere, at andre grupper som børn og unge kunne få et apparat, men bare fordi jeg er en midaldrende mand, så har jeg ikke været i målgruppen. Jeg ved, at det er en stor økonomisk udgift med glukosemålere, men jeg ved også, at den passer rigtig godt til mit liv og vil komme til at gøre en forskel, siger den 53-årige gymnasielærer. 

Følger Behandlingsrådets anbefaling

Region Nordjylland har over flere år investeret i diabetesteknologi.

Behandlingsrådet har i 2023 anbefalet, at regionerne indfører glukosemålere til alle diabetes 1-patienter. Med prioriteringen i Region Nordjyllands budget 2025 fremskynder regionen indførelsen og efterlever Behandlingsrådets anbefalinger over en to-årig periode.

I 2024 blev der afsat 2 millioner kr. til at indføre Behandlingsrådets anbefalinger om sensorbaserede glukosemålere.

- Annonce -

SENESTE ARTIKLER