DN: Kamera på fiskefangster giver torsken en chance for comeback

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Af Cathrine Pedersen Schirmer, havpolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Det glæder Danmarks Naturfredningsforening, at fiskeriminister Rasmus Prehn har besluttet at gøre det til et krav at kameradokumentere sin fangst, hvis man vil fiske med trawl i Kattegat. Det vil betyde en langt bedre beskyttelse af den hårdt pressede torsk her.

For den danske torskebestand har det så skidt i Kattegat, at forskerne anbefaler, at der ikke bliver fisket én eneste torsk op af Kattegat. Det bliver der dog stadig som bifangst i trawlfiskeriet efter jomfruhummere. Her ryger torsken med, når trawlet trækkes hen over havbunden. De færreste torsk overlever sådant en tur, og alt for mange smides døde tilbage i havet, selvom kravet er, at al fangst skal med i land og trækkes fra bifangstkvoten. 

Men kameradokumentation af fiskefangster sænker det ulovlige udsmid af døde torsk markant, viser en forsøgsordning i Kattegat. Fiskefartøjer med kamera smed kun 2 pct. af de fangede torsk tilbage i havet, mens udsmidet af døde torsk fra fartøjer uden kamera var målt til hele 65 pct. Et resultat der går igen i indsamlede data fra andre forsøgsordninger med kamera på fiskefangster i både Europa, USA, Australien og Canada. 

Forskerne vurderer, at kameraovervågning af fangster virker, fordi det ændrer på, hvordan og hvor der fiskes. Erfaringer fra kameraordninger viser nemlig, at fiskerne undgår at fiske i områder, hvor især unge mindre torsk samler sig, eller fisker med mere selektive redskaber. Resultatet bliver, at færre torsk hives op af havet, og de torsk, som bliver fanget som bifangst, bliver landet og trukket fra kvoten.

Kameraovervågning kan lyde voldsomt. Men det er altså de fisk, der fanges, der bliver filmet, og skulle en fisker komme med i billedet, bliver identiteten sløret. Flere fiskere har da også selv valgt at kameradokumentere, hvad de tager op af havet. Erhvervsorganisationen Danmarks Pelagiske Producentorganisation har for nyligt meldt ud, at de vil gå forrest og indføre elektronisk monitorering – altså kamera på fangsterne – på alle deres fiskefartøjer inden udgangen af 2022.

De pelagiske fiskere fanger fisk i vandsøjlen og ønsker med kameraovervågning af deres fangster at gøre deres fiskeri 100% dokumenteret for forbrugerne. ”De forbrugere får nu yderligere sikkerhed for, at fisken er fanget ansvarligt og i fuld overensstemmelse med love og regler i både Danmark og EU”, som de selv skriver i deres pressemeddelse. ”Mister vi forbrugernes tillid, så mister vi vores livsgrundlag”, lyder det videre fra fiskerne. Et stærkt tiltag, som forhåbentligt vil inspirere bredt. 

Fiskeriministerens beslutning om kamera på fiskefangster i Kattegat er et godt og vigtigt skridt mod et fuldt dokumenteret fiskeri i hele Danmark. For kameradokumentation af fiskefangster bør også indføres på trawlfartøjer i Østersøen, hvor torskebestanden er helt i bund – og i Skagerrak, hvor torsken nu også er presset. Her viste tal fra Det internationale havforskningsråd, ICES, at trods forpligtelsen til at lande hele fangsten, så blev halvdelen af de torsk, der blev fanget i 2020 i Skagerrak, smidt døde i havet igen. Helt konkret  var det ulovlige udsmid af døde torsk på hele 2.113.000 kg. Det var mere en hele kvoten for torsk i Skagerrak for 2020. 

Hvis vi vil give torsken mulighed for comeback i Kattegat og selv spise torsk fra danske havområder i fremtiden, så er kameraovervågning af fiskefangster en del af løsningen.