Sundhedsstyrelsen med ny corona-strategi: Retter fokus mod alvorligt syge

Print Friendly, PDF & Email

Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne for, hvordan coronavirus/ COVID-19 skal håndteres i sundhedsvæsenet.

Hvis du i flere dage er syg og har en eller flere symptomer såsom feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine, muskelømhed og åndenød, så skal du være ekstra varsom. Særligt hvis du også får problemer med din vejrtrækning.

I så fald skal du ringe til din læge, også selv om du ikke har været i et risikoområde. Lægen vil så beslutte, hvad der skal ske i forhold til, om du skal henvises til et sygehus for at blive testet og behandlet for mulig covid-19.

”Den nye strategi indebærer, at vi skifter fra at have fokus på alle dem, der har været i risikoområder, og hvor mange har lettere grad af sygdom, til at have stort fokus på dem, der bliver så syge af coronavirus, at de har brug for et sundhedsvæsen,” siger centerchef Helene Bilsted Probst i en pressemeddelelse.

“Det betyder, at de patienter, der har lette symptomer, skal blive derhjemme, mens de patienter, der har det skidt, skal ringe til deres praktiserende læge. Den praktiserende læge vil så vurdere deres sygdomsgrad og behov.”

“Vi skal samtidig fortsætte med at have fokus på de forebyggende tiltag for at undgå smitte i samfundet. Det skal hjælpe med at undgå en høj belastning af sundhedssystemet og samfundet som helhed, så alle kan få den hjælp, de har brug for.”


Retningslinjen tager højde for, at sygdomsforløbet er forskelligt hos patienterne, der er smittet med coronavirus/COVID-19. Disse er derfor opdelt i følgende: 

  • Patienter med et mildt forløb, som forekommer hos størstedelen af de smittede. I dette forløb vil der sjældent være behov for behandling fra sundhedsvæsenet.
  • Moderat alvorligt forløb (hovedsageligt ældre og kronisk syge): Der er behov for indlæggelse på et hospital, men patienten klarer sig igennem infektionen uden behov for indlæggelse på intensivt afsnit.
  • Alvorligt forløb (hovedsageligt ældre og kronisk syge): For sådanne patienter vil behovet for supplerende iltbehandling øges, og mange vil opleve, at de udtrættes og derfor får behov for indlæggelse på intensivt afsnit til respiratorbehandling. Dette er naturligvis en alvorlig tilstand, men erfaringerne fra Kina viser, at størstedelen klarer sig igennem forløbet og overlever. 

Retningslinjen er baseret på den information, der er på nuværende tidspunkt og vil blive opdateret, hvis der er behov for det.