Klumme: Efterårets havearbejde

Gitte Holm
Print Friendly, PDF & Email

Klumme: Efterårets havearbejde

AF Gitte Holm – Holms Biotop

Når en weekend er overstået, har rigtig mange haveejere nydt at gå i haven. Blade er blevet revet sammen og kommet i klare plastiksække. Træer er blevet fældet og læsset på traileren sammen med staude afklippet. Buske er blevet beskåret og græsplænen er blevet renset for mos. Det hele er blevet læsset på traileren og kørt til genbrugspladsen. Bunken med haveaffald på genbrugspladserne vokser støt og roligt, mens den ene tomme trailer efter den anden kører bort. 

Nu kommer det glade budskab. Vi kan spare turen til genbrugspladsen og være med til at skabe mere liv i haven. 

På Holms Biotop har vi hele tiden tanken på ”de andre arter”. Og netop derfor gør vi ikke så meget om efteråret. 

Hele tre arter vokser på en død gren Foto: Gitte Holm

Nu tænker du måske, åh nej, skal vi nu til at have det der ”vild have”, hvor det hele bare skal have lov at vokse sammen og ligne noget, som er forladt, eller at husets beboere er gået i hundene? Nej, læs du bare roligt videre.

Blade og nedfaldsfrugt vil gøre gavn under buske og hække, som bunddække. Droslerne vil æde frugten og bladene vil være mad til biller, bænkebidere og andre insekter; og ormene vil trække bladene ned i jorden og omdanne dem til gødning. Ormenes gange vil lufte jorden, så den bliver sund og god. 

Nyetableret kvashegn Foto: Gitte Holm
Der er fyldt endnu flere grene i kvashegnet Foto: Gitte Holm
Kun stierne klippes. Resten får lov at stå til februar Foto: Gitte Holm

Vent med at klippe stauder og buske ned, gør det først til foråret. Der vil være frø og små insekter, som fuglene vil æde til vinter. 

Måske er der et træ, som er blevet så stort, at det skygger for meget, eller det begynder at tabe døde grene. Har man plads, så lad træet blive et terminaltræ, med alle de hulheder og skævheder, det fører med sig. Det er igen levesteder for masser af insekter, laver og svampe. Træløberen, en lille fin fugl, som løber op af stammen på gamle træer, ynder at bygge rede i hulheder på gamle veterantræer. 

Har man en mindre have, og ikke plads til at et træ kan gennemleve hele sin livscyklus, så kan man nøjes med at skære grenene af og lade stammen stå. De største grene kan bruges til at lægge rundt omkring i haven, man kan plante husløg eller kaprifolie omkring dem.

De mindste grene kan bruges til at bygge et kvashegn, der kan danne læ ved børnenes sandkasse eller gemme kompostbeholderen, hvor du kan lægge store mængder haveaffald i. Du har nu et stort insekthotel, hvor rødhalsen, gærdesmutten og andre fugle kan finde mad, og du har et godt vinterhi til et pindsvin. 

God arbejdslyst. 

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn