KLUMME: Hudsult – kys eller kage!

Charlotte Østerbæk
Charlotte Østerbæk er Certificeret krops- og psykoterapeut og hun har en baggrund indenfor det pædagogiske, det ledelsesmæssige og det familie terapautiske felt. Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Af Charlotte fra Balance i livet v/Charlotte Østerbæk

I fremtiden kan du møde Charlotte Østerbæk her i avisen. Hun dukker op en gang om måneden, hvor du kan læse hendes lille ”klumme”, hvor hun sætter ord på en tanke, et dilemma eller et spørgsmål fra dig?

Rør lidt mere ved dine kære, og du vil påvirke og berolige de heldige og derved vil du se flere smil, som når hjertet. Begge vil I fyldes af mere ro, få færre smerter. Opleve at puls og blodtryk falder. Du får mere lyst til socialt samvær, lyst til at være i livet og ja lyst til at dyrke dejlig nærende elskov, som i øvrigt er en af de mest effektfulde måder at udløse oxytocin på og derved dæmpes symptomer på bla. stress, angst og depression. 


Vi mennesker er jo sociale væsener og mangel på daglig berøring både fysisk, psykisk og socialt, skaber et stort savn – fordi berøring er fundamentalt.  

Personligt savner jeg helt vildt at kunne dele et kram, gi` et kys, eller en varm berøring. At slå mine arme impulsivt omkring et skønt og værdsat menneske – vise at de er vigtige. Savnet til kram og berøring kommer snigende og det hedder noget: Hudsult 

Har hudsult konsekvenser for dig? 

Hudsult har konsekvenser, alvorlige konsekvenser. Derfor vælger jeg at formidle det her. På kort sigt er du måske ikke bevidst om, at du lider af hudsult. Måske mærker du det mere som en følelse af, at der mangler noget, en uro i kroppen, lidt tristhed og måske har du svært ved at sove? På den længere bane kan fraværet af nærhed og berøring være medvirkende til stress, depression, indre uro og en dyb følelse af ensomhed. 

Prøv at være kærligt opmærksom på dig selv. Fortæller din adfærd, dine reaktioner dig noget? Tager dine følelser dig med på flugt ind i gamle mønstre, hvor du f.eks ser mere tv, spiller flere spil, drikker mere alkohol eller spiser mere kage???

Derfor er den manglende berøring en af konsekvenserne af isolation, og det bekymrer mig. Jeg er bange for, at konsekvenserne vil fylde længe efter, at vi forhåbentlig får en mere normaliseret tilværelse igen. 

Så ja, det gør mig ski` lidt bekymret, når jeg som krops- og psykoterapaut oplever, at angst, depression, stress og ensomhed er nogle af de tilstande, som fylder mere i mennesker anno 2021.

Så vil du gøre en lille forskel? Skabe bare et lille håb i mørket? Rør lidt mere ved dine kære, så det mærkes helt ned i storetåen.

Nærende kram fra Charlotte Østerbæk
Du kan læse mere om Charlotte Østerbæk på www.charlotteoesterbaek.dk