KLUMME: Hügelbedet har mange fordele

Foto: Gitte Holm
Print Friendly, PDF & Email

KLUMME: Hügelbedet har mange fordele

AF Gitte Holm, Holms Biotop, Monstrup

På Holms Biotop i Nordjylland har vi nogle leveregler, som vi forsøger at overholde. Organisk materiale må ikke forlade matriklen, og vi skal tænke på levesteder og fødegrundlag til andre arter end os selv. Det betød i første omgang, at vi sparede mange ture til genbrugspladsen. Det har også betydet, at vi ser organisk materiale som gode resurser. 

Foto: Gitte Holm

Et hügelbed er bygget op af organisk materiale, som makro- og mikro organismer lever af, og derfor er det en fantastisk måde at skabe levested og fødegrundlag, samtidig med at man får et nemt grønsagsbed, der gøder sig selv i mange år. 

Men nu til, hvordan man bygger et hügelbed op fra bunden. Man graver en rende. Den må gerne være mindst 20 cm dyb. Hvis der er græstørv, lægges de til side. Ellers lægges jorden fra renden i en dynge langs renden. Det var det hårde arbejde. Nu kommer det sjove; nu skal hügelbedet bygges op. Og har du ikke selv materialer nok, så kan det anbefales at holde øje med om naboen skal til at klippe hæk eller fælde et træ. 

Foto: Gitte Holm

I bunden lægges store stykker træ. Det kan være træstammer eller ubehandlet stolper. Ovenpå lægges mindre grene, og så hækafklip el.lign. Gødning fra dyr, der ikke har fået ormekur for nylig, er også perfekt. Fåreuld, halm, indholdet fra kompostbeholderen og græsafklip. Alt kan bruges, bare det er organisk nedbrydeligt. Selvfølgelig bare ikke madaffald. 

Hvis der var græstørv, skal de lægges på bedet nu med bunden op af. Til sidst lægges jorden øverst, og nu har du skabt et levested både til bænkebidere, skolopendre og andre kriblekrabledyr, samt svampe, som sætter gang i forrådnelsen og skaber varme i bedet. 

Nu har man et perfekt bed til flerårige grønsager, som kål, spinat, blomkål, rabarber og pibeløg. Søg på flerårige grøntsager, hvis du ikke kender dem. Majs og jordbær vil trives godt i et hügelbed. Og så er der selvfølgelig krydderurterne som timian, fransk estragon, purløg, fennikel og persille; og planterne til at lave te af: mynte og romersk kamille.

Foto: Gitte Holm

Jeg håber, at rigtig meget organisk materiale bliver brugt rundt omkring i haverne, som en vigtig ressource, i stedet for at blive kørt på genbrugspladsen som affald. Held og lykke.

LÆS OGSÅ: Merete Fuglsang Hansen: Skal vi bryde vanens magt ?

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn