Race for Oceans starter nyt teknologiprojekt

Foto: Signe Simonsen Founder. Race for Oceans Foundation
Print Friendly, PDF & Email

Race for Oceans starter nyt teknologiprojekt

Race for Oceans blev etableret i 2019 og har siden da afholdt et stort antal aktivitieter langs de danske kyster for at sætte fokus på verdensmål 14 – livet i havet, herunder udfordringerne med den stigende plastikforurening. 


Et blandt flere problemer er de såkaldte plast pellets, som er råmaterialet til at kunne lave plastikprodukter. De tabes i naturen via transport til vands eller lands og i forbindelse med produktion og går under kategorien mikroplast. Det estimeres, at der i EU alene sker et utilsigtet spild på over 160.000 tons om året.

Race for Oceans har derfor igangsat et større projekt, der via AI, robot-og droneteknologi skal gøre noget ved problemet. Projektet blev skudt i gang med en Field Trip langs den jyske vestkyst i februar måned. Formålet med denne tur var at indsamle rådata i form af video-og billedmateriale af plast pellets med forskellige kameraer samt en fysisk opsamling vha. håndkraft. Ruten var 450 km fra Rømø til Skagen og der var 40 stops undervejs, hvor der blev fundet plast pellets 38 steder. De steder, hvor de ikke blev fundet, var ved Lild Strand, som er stenstrand og ved Skallerup Klit, hvor stranden fire dage forinden var skyllet væk af stormen Otto. 

Ialt blev der taget +15.000 billeder og opsamlet 5.174 plast pellets i perioden. Race for Oceans har igangsat et samarbejde med Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet, og den første del af projektet er støttet af EMD Fonden.

Christian Ingerslev Sørensen fra EMD Fonden siger: ”Alle vores medarbejdere i EMD International A/S var med på en strandrensing ved Løkken i august 2021, og her så vi ved selvsyn plast pellets og var med til at samle dem op. Vi må bare konstatere at det ikke er en opgave, som kommer til at lykkedes med håndkraft, hvorfor vi vælger at støtte op om en teknologisk løsning”

På baggrund af forprojektet og dialogen med Alexandra Instituttet er Race for Oceans nu klar til næste fase i projektet, nemlig at udvikle den AI model, der skal bruges til at robotter kan identificere plast pellets på stranden, og dermed bidrage til en stor-skala indsamling af denne type mikroplast.

Plast pellets er en global udfordring og med et vellykket resultat på vores forprojekt er vi nu klar til næste fase. Det handler om udvikling af computer vision software, der kan identificere plast pellets og på sigt integreres med små opsamlingsrobotter. Vi er allerede i gang med at finde de samarbejdspartnere, som skal med på den videre rejse”, udtaler Signe Simonsen fra Race for Oceans.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn