Nye tal: Stigende priser på energi tvinger danskere til at spare på fødevarer

Foto: Gjensidige
Print Friendly, PDF & Email


Inflationen og de stigende energipriser har ramt danske husholdninger hårdt, og det påvirker danskernes lyst og evner til at bruge penge på fødevarer, oplevelser og ferier. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Det seneste års store prisstigninger giver enorme udfordringer for både samfundet som helhed og hos den enkelte danske forbruger, der kan opleve store vanskeligheder med at få pengene til at række.


For hver tredje dansker har de stigende priser påvirket dem så meget, at de må spare på udgifterne i dagligdagen, fx på fødevareindkøb, mens 18 % har reduceret deres udgifter på ting som ferier og oplevelser. 10 % peger på en udskydelse af investeringer i ting som renoveringer eller køb af bil som en direkte konsekvens. Flest af alt, 52 %, svarer dog, at de forsøger at reducere varme- og strømforbrug. Kun 17 % af danskerne svarer, at de stigende priser ikke har påvirket forbruget.

Og ifølge Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige, er det både et tegn på, at den nuværende krise har ramt den enkelte dansker hårdt, men også at der er en bevidsthed om, at der formentlig ikke er en løsning lige om hjørnet.

”Hvor et reduceret energiforbrug i hjemmet er at betragte som en lavthængende frugt, så er besparelser på ting som udgifter til mad i hverdagen og ellers normale ting som oplevelser i fritiden et tegn på, at det virkelig gør ondt i økonomien hos den enkelte. Og det er samtidig et bevis på den nuværende situations alvor,” siger Henrik Sagild, der dog påpeger, at der kan være penge at spare, hvis man går struktureret til sit energiforbrug:

Det kan nemlig være et af de lette områder, man kan sætte ind, og i takt med de stigende priser er det også her, der kan hentes rigtig store besparelser.

”Vi ved af erfaring, at der ved selv simple tiltag i hjemmet kan hentes store reduktioner på strøm og varme, og når regningerne er så store, som de er for tiden, så kan der potentielt være mange penge at spare,” siger Henrik Sagild, der dog samtidig advarer mod, at man slukker helt for varmen:

”Det kan være fristende at spare penge og energi ved at slukke helt for varmen i vinterhalvåret, men det kan potentielt give sundhedsskadelig udvikling af skimmelsvamp, hvis man har et eller flere rum i hjemmet, der er koldere end 18 grader. Derfor anbefaler vi, at man sparer på varmen, men ikke slukker helt.”