Skal det fordoblede håndværkerfradrag udnyttes i år? Husk at være i god tid

Nye vinduer kan ikke bare mærkes på varmeregningen, men også på komfort og indeklima.
Print Friendly, PDF & Email

Håndværkerfradraget har fået et markant nøk opad – hvis du vel at mærke slår til i år. Du kan derfor roligt slå til nu, hvis du vil indfri dine renoveringsambitioner og eksempelvis udskifte dine vinduer.

Drømmer du om at give din bolig en velfortjent makeover i form af eksempelvis nye vinduer? Så husk, at du i hele 2021 kan få gavn af, at håndværkerfradraget (også kendt som boligjobordningen) er midlertidigt fordoblet. Du har derfor mulighed for at få et fradrag på op til 25.000 kr. pr. voksen i en husstand for arbejdsløn til håndværksydelser, når du udfører energiforbedringer på boligen.

Det kan derfor være oplagt at føre projektet ud i livet i 2021, hvor fradraget er hævet markant. Vil du slå til i år, så vær samtidig opmærksom på, at mange andre byggelystne danskere deler boligplaner magen til dine. Ifølge en dugfrisk analyse fra DI Dansk Byggeri har de mange bolighandler, den øgede friværdi samt et generelt større fokus på energirenoveringer resulteret i et rekordstort antal bygge- og renoveringsopgaver det seneste år.

Tendensen, der ser ud til at fortsætte, har ifølgehåndværkerportalen 3byggetilbud.dk. skabt en rekordstor efterspørgsel på håndværkere. Vil du sikre dig, at din tømrer har ordentlig tid til at udføre opgaven, bestille materialer mv., kan du derfor roligt kontakte firmaet i god tid.

Flere fordele end selve fradraget

Fradraget gælder ved energibesparende håndværksydelser, herunder hvis du skal udskifte dine vinduer og døre. Det er ikke bare en fordel for dig, der er på udkig efter nye vinduer, men også hvis du skal udskifte en terrassedør eller en fransk altandør, hvor størstedelen er i glas. Også hvis du står overfor at udskifte vinduer og døre i din udestue, kan du gøre brug af ordningen.

Det fordoblede fradrag er ikke den eneste grund til at slå til, for med nye vinduer følger en række plusser. Det fortæller Klaus Tiedemann, der er privatkunderådgiver for boligejere hos vinduesproducenten Velfac:

– Når du udskifter dine gamle og måske utætte og dårligt isolerende vinduer, er resultatet til at tage og føle på. Både når det gælder varmeregning, forbedret komfort og indeklima. Udover at du kan skrue ned for varmeforbruget, kan du med en opdateret vinduesløsning få bugt med træk, kulde og generende trafikstøj.

Det er ikke bare med til at øge boligens værdi, for vælger du den rette løsning fra start, får du desuden glæde af vinduerne mange år frem:

– Det kan anbefales at få hjælp og vejledning til at vælge de vinduer, der bedst muligt lever fuldt op til dine ønsker og behov. Det er også vigtigt, at de passer til boligtypen, og at der er taget højde for materialevalget. Vælger du fx vinduer i træ/alu, kan du spare både tid og penge fremover, fordi de kræver minimal vedligeholdelse, forklarer Klaus Tiedemann.

Hvordan får jeg fradraget?

Når de rette vinduer og døre er valgt, og arbejdet er udført, er der et par ting at huske på. Efter at du har betalt regningen til håndværkeren, skal du indberette tallene til SKAT. Det gør du ved at ændre i feltet ’Håndværkerfradrag’ i din forskudsopgørelse eller ved at følge linket ’Indberet håndværkerfradrag’.

Der er to frister, du bør være opmærksom på. Fristen for betaling er senest to måneder efter årsskiftet, mens fristen for indberetning er senest 1. september næste år. For at få fradrag for arbejde udført i 2021, skal arbejdet derfor være betalt senest 28. februar 2022 og indberettet senest 1. september 2022.

Hvad bør jeg ellers være opmærksom på?

  • Det er selve håndværkerens arbejdsløn, du kan få fradrag for. Det er ikke muligt at få dækket materialeudgifter eller arbejde, som du selv udfører.
  • Du skal betale elektronisk og ikke kontant
  • Husk at gemme dokumentationen for det udførte arbejde
  • Arbejdet skal være udført af en momsregistreret virksomhed
  • Du kan kun få fradrag, når arbejdet er udført på eksisterende byggeri
  • Fradraget kan ikke kombineres med andre offentlige tilskud. Derfor kan du f.eks. ikke gøre brug af håndværkerfradraget og få tilskud fra Bygningspuljen på samme projekt
  • Du skal have skattepligt i Danmark og være over 18 år