Sådan lever de unge anderledes end da bedsteforældrene var unge

Pige
Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

”Dengang da jeg var barn…” er en sætning, som du sikkert har hørt før. Når verden ændrer sig, oplever vi enorme forskelle på, hvordan det var at være ung for 20-30 år siden sammenlignet med i dag. Derfor er det interessant at kigge på, hvordan de unge har en anderledes livsstil sammenlignet med da bedsteforældrene var på deres alder. 

Sportsklubberne har fået en bedre atmosfære

Det er blevet mere behageligt for de unge at dyrke sport i deres fritid. Der har for eksempel været et markant fald i, hvor mange børn, der bliver mobbet i forbindelse med deres sportsaktiviteter i fritiden. 


En undersøgelse i samarbejde mellem Mary Fonden og MH24 har vist, at i 2018 blev 16,4 procent mobbet, når de var til sport i fritiden. Det tal var helt oppe på 26,5 procent fem år tidligere i 2015. 

Det kan godt være, at det ikke er tal sammenlignet med bedsteforældrene, men generelt bliver der i dag talt mere om mentalt helbred, og der er adskillige initiativer mod blandt andet mobning, som gør at flere børn og unge kan nyde tiden i sportsklubberne. 

Sporten rykker online

En anden interessant tendens er e-Sport, som efterhånden er blevet til en del af sportens verden. I Biersted IF har de for eksmoel opsat et e-Sport lokale, som giver børn og unge mulighed for at være sociale med den virtuelle sport. Idrætsklubben har e-Sport aktiviteter fra 2. klasse og op, og der er endda også aktiviteter for seniorer, som er 18 år og op, samt Old Boys. 

Det kan sagtens være, at der er en tendens til, at især de unge bruger mere tid på computer, tablets, smartphones osv., men de ældre generationer nyder også at spille i den virtuelle verden. 

Internettet har gjort det nemmere at placere sportsvæddemål, og derfor bliver betting mere og mere populært. Nu kan danskere af alle aldre spille på en fodboldkamp på en side som https://www.mrgreen.com/da/ hjemme fra stuen uden blandt andet at frygte at miste den værdifulde kupon. 

En helt ny måde at kommunikere på

Der er ofte debat om, hvorvidt de unges øgede anvendelse af internettet er asocialt. Spørger du de unge selv, vil de sikkert sige, at det er socialt. Nu til dags kommunikerer børn og unge på nettet, og det sker især igennem sociale medier som Snapchat, Tik Tok og Instagram. Der er faktisk mange unge, som har nemmere ved at kommunikere online, da den ekstra distance og intimitet giver dem bedre mulighed for at være sig selv. 

Bedsteforældrene vil måske hæve øjenbrynet, når de hører at børnene spiller virtuelle spil, og chatter med folk på tværs af landegrænser. Men for de børn og unge, som er vokset op med dette koncept, er det helt normalt. 

I sidste ende handler det hele om, at de unge vokser op i takt med at den virtuelle verden bliver større og større. Derfor ser hverdagen anderledes ud, end den gjorde for farmor og farfar for 30-40 år siden. Hele klodens befolkning lærer at tilpasse sig til disse tendenser, og det gælder naturligvis både de unge og de ældre. 

De ældre foretrækker at bruge en tablet

Nu til dags shopper de unge mere online. De ældre generationer er vokset op med at købe ind i butikkerne, supermarkederne osv., mens de unge i dag i stigende grad foretrækker online shopping. 

Der er flere fordele ved at købe madvarer, tøj og andre ting på nettet, hvis du spørger de unge. Blandt andet skal man ikke stå i kø. Derudover finder du et større udvalg på nettet, som ikke er begrænset til fysisk kapacitet. Man kan sige, at der er ubegrænset plads på hylderne, når du shopper på nettet.

Flere føler også, at det løber dem koldt ned ad ryggen, når en butikssælger forsøger at overbevise dem om at købe en vare eller at hjælpe. Det kan gøre mange personer utilpasse og at forlade butikken. Takket være online shopping har de personer nu direkte mulighed for at undgå butikssælgeren og shoppe i ro og mag. 

Det er naturligvis ikke kun den unge befolkning, der shopper online. Igen kan man sige, at havde de ældre generationer haft mulighed for det, da de var unge, havde de sikkert også gjort det. 

Dog har de to generationer forskellige købsvaner med online shopping på mobile enheder. En undersøgelse ved navn FDIH E-Handelsanalyse 2017 har tidligere vist, at 3 ud af 10 varer, som købes på nettet, er med mobile enheder som tablets og smartphones. 

I den regi foretrækker børnefamilier og unge i gruppen 18 til 25 år at bruge en smartphone til at gennemføre købet. De midaldrende på 51 til 64 år samt pensionisterne på 65 år og derover foretrækker derimod at shoppe online med en tablet i hånden. Det er blot en af de mange interessante ting at kigge på, når man sammenligner de unges og ældres internetvaner.