Nu er der græspollen i luften

Foto: Colourbox.

Græs er – ligesom birk – en af de helt store pollenplager. Rigtig mange danskere får høfebersymptomer som kløende øjne og løbende næse, når der er pollen fra græs i luften. Mange oplever også symptomer fra deres astma med besværet vejrtrækning, hoste eller måske trykken for brystet.

Sæsonen for græspollen begynder normalt i slutningen af maj og slutter omkring september. Sæsonen for græs er lang, fordi der findes mange forskellige arter af græs, som blomstrer på forskellige tidspunkter. Normalt er der flest pollen fra græs i luften omkring Sankt Hans.

-- annonce ---


Det er endnu ikke til at vide, hvor hård en sæson vi kan forvente i år.

– Mængden af græspollen vil i høj grad afhænge af vejrforholdene henover sommeren. Perioder med køligt og regnfuldt vejr vil reducere pollenspredningen, mens sol, vind og varme generelt betyder flere pollen i luften, siger Karen Rasmussen, biolog og leder af pollentællingerne i Astma‐Allergi Danmark.

Pollenallergikere, som især reagerer på græs, bør derfor nu tage deres forholdsregler, så de kan nyde sommeren bedst muligt til trods for deres allergi.

Til gengæld kan allergikere, som især reagerer på birkepollen, glæde sig over, at sæsonen for birk er ved at klinge af. Resten af året ventes ingen eller kun ganske få pollen fra birk i luften.

Kend forskel på COVID-19 og høfeber
Høfebersymptomer minder til forveksling om forkølelse. Astma-Allergi Danmark oplever, at det skaber tvivl hos mange af foreningens medlemmer med pollenallergi. I disse tider kan det være svært at skelne mellem, om symptomerne skyldes COVID-19 eller høfeber.

Et par tommelfingerregler kan indikere, om man er ramt af høfeber eller forkølelse med corona. Det er dog vigtigt at huske, at man både kan være ramt af høfeber og COVID-19 samtidig.

  • Virker den sædvanlige behandling mod høfeber, så der opleves ingen eller næsten ingen symptomer? Så er det sandsynligvis ikke COVID-19.
  • Er snottet hvidt og klart, tyder det på høfeber. Snot er dog altid hvidt og klart i de første dage af en forkølelse, så man skal være særlig opmærksom, hvis snottet ændrer farve.
  • Mange – men ikke alle – som rammes af COVID-19, får feber og ondt i halsen. Disse symptomer opleves som oftest ikke ved høfeber. Høfeber giver til gengæld ofte kløe i øjne og næse.

Hvis man er det mindste i tvivl, bør man følge myndighedernes anbefalinger om at holde sig hjemme. Og altid rådføre sig med lægen, hvis man er i tvivl om symptomer og forholdsregler.

Hold dig opdateret om pollentallet fem dage frem
Et højt pollental medfører ofte værre symptomer på pollenallergi. Pollenallergikere kan derfor med fordel downloade Astma-Allergi Danmarks gratis app, Dagens Pollental, som netop er blevet opdateret med en femdøgnsprognose. Her kan man holde sig opdateret på pollentallet og justere sin behandling derefter.

Derudover sidder Astma-Allergi Danmarks rådgivere klar med gode råd og vejledning. Rådgivningen kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 mandag til fredag, og har i øjeblikket udvidet åbningstid til 9-14, samt onsdag 16-18.