Modermærkekræft: Mange danskere er usikre på, hvad de skal holde øje med

Foto: www.tjekmærkerne.nu
Print Friendly, PDF & Email

Jo tidligere modermærkekræft opdages, jo bedre er chancen for at overleve. Men kun få af os ved præcis, hvilke faresignaler vi skal holde øje med. Med kampagnen ’Tjek Mærkerne’ vil Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden og Dansk Dermatologisk Selskab gøre os klogere på, hvordan vi tjekker vores modermærker.

Danmark har en af verdens højeste forekomster af modermærkekræft, og hver uge dør fem danskere af sygdommen. Men modermærkekræft, der opdages i tide, kan helbredes, og derfor er det afgørende, at man regelmæssigt tjekker sin hud for mistænkelige modermærker og ved, hvad man skal holde øje med.


Få styr på de mistænkelige modermærker

Men danskerne har ikke helt styr på hvilke faresignaler, de skal holde øje med, når de undersøger deres hud for mistænkelige modermærker. Det viser en ny rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Kun 17 pct. svarer, at de har helt styr på, hvad de skal holde øje med, mens 66 pct. angiver, at de har nogenlunde styr på det. Et af formålene med kampagnen ’Tjek mærkerne’ er at lære danskerne om mistænksomme modermærker:

– Det vigtigste er at holde øje med, om dine modermærker ændrer sig. Hvis de bliver større, eller ændrer form, farve eller kant, bør du få dem undersøgt nærmere hos lægen, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Tjek mærkerne regelmæssigt

Hudlæger anbefaler, at man tjekker sine modermærker regelmæssigt, f.eks. hver tredje måned. I rundspørgen er danskerne også blevet spurgt til, hvor ofte de tjekker deres modermærker. Kun hver fjerde lever op til hudlægernes anbefaling om at tjekke mindst hver tredje måned. Og hele 18 pct. af danskerne svarer, at de aldrig tjekker deres modermærker.

– Det er afgørende, at man lærer sin hud og sine modermærker at kende, hvis man vil være i stand til at opdage forandringer. Derfor er det vigtigt, at huden tjekkes regelmæssigt. Husk også at tjekke de steder, der er svære at se, f.eks. hårbunden, nakken og under fødderne. Det kan være en god idé at få hjælp fra en ven eller partner, og ellers kommer man også langt med to spejle, siger Diljit Kaur Knudsen, der er hudlæge og bestyrelsesmedlem i Dansk Dermatologisk Selskab.

Et godt fif til at huske, hvad man skal holde øje med, når man tjekker sine modermærker, er ABCDE-reglen:

A)    Asymmetry: Et mistænkeligt modermærke vil ofte være asymmetrisk

B)     Border: Et modermærke med takkede eller ujævne kanter er mistænkeligt

C)     Colour: Et modermærke med mere end én farve er mistænkeligt

D)    Diameter: Hvis et modermærke er større end 6 mm i diameter, bør du være særlig opmærksom på ændringer

E)     Evolving: Hvis et modermærke pludseligt vokser eller får nogle af de ovennævnte ændringer, skal du være opmærksom

Hvis ét eller flere af modermærker opfylder blot ét af faresignalerne fra ABCDE-reglen, bør du være opmærksom. Er du i tvivl, så kontakt din læge.

På hjemmesiden www.tjekmærkerne.nu kan man finde videoguides og flere gode råd til, hvordan man tjekker sine mærker, og hvad man skal holde øje med.