Mere Mandela og forsoning – mindre Trump og konflikt

Rasmus Prehn (A)
Print Friendly, PDF & Email

Af Rasmus Prehn, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet valgt og opstillet i Nordjylland 

Fredelig sameksistens er noget af det mest dyrebare, vi har. Vold avler vold, og konflikter har det med at optrappe. Derfor løses stort set alle konflikter ved, at der er modige og modne mennesker tilstede, der er parate til at forsone sig, lytte og bygge bro.

Vi så det med Nelson Mandelas forsoningspolitik efter årtier med apartheid i Sydafrika. Det havde været let for Mandela at opildne til hævn og blodig revolution. I stedet skabte han en forsoningskultur. Det samme gjorde Gandhi i Indien, ligesom det har været opskriften i forbindelse med fredsprocessen i Nordirland og stort set alle andre steder, hvor der har skulle skabes fred efter voldelige konflikter, hævntørst og uro.

Det kan vi lære meget af, når vi studerer aktuel politik. Hvad enten det handler om internationale forhold eller vor egen danske andedam. Der er brug for, at vi taler os ind til hinanden. Lytter til hinanden. Og brug for, at vi finder løsninger i fællesskab.

Frem for at fokusere på konflikterne og uenighederne bør vi fokusere på mulighederne og fællesmængderne. Lad os arbejde for, at dansk politik præges af det samarbejdende folkestyre fremfor ondskabsfulde spinmanualer, skræmmekampagner og kalkunjagt.

Lad os forsone os fremfor at optrappe konflikter igennem yderliggående og konfliktoptrappende adfærd og provokationer. Dansk demokrati – og demokrati i det hele taget – er alt, alt for vigtigt til, at provokatører, der for eksempel brænder koraner af, eller islamistiske profeter, der opildner til religiøs krig og hævn, får lov at tage over.

Nej, lad os arbejde på dialog, samtale og forsoning. Jeg ønsker mere Mandela og forsoning – mindre Trump og konflikt. Også i dansk politik!  

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn