Det koster 6 minutter at kvæle landdistrikterne – og kun 6 minutter at redde dem

Johnny Solberg
Johnny Solberg (C) Medlem af kommunalbestyrelsen Jammerbugt Kommune.
Print Friendly, PDF & Email

SF Johnny Solberg Sønder (C) Skoveng 14, 9460 Brovst Medlem af kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune. Medlem af Teknik- og Miljøudvalget

Det koster 6 minutter at kvæle landdistrikterne – og kun 6 minutter at redde dem

Seks minutter …. Det er lige nøjagtigt den ekstra tid Nordjyllands Trafikselskab (NT) skal bruge på ruten mod Aabybro, hvis X-bussen skal køre igennem Birkelse og Ryå. Seks minutter – der kan være med til at sikre mobiliteten for børn, voksne og ældre i de små landsbysamfund. Seks minutter – der kan sørge for at Ryå til stadighed bliver serviceret på samme vilkår som Birkelse. Seks minutter – der kan bidrage til overlevelse af både friskole, børnehaver, dagligvarebutik og mange andre vigtige tilbud i dette landdistrikt.

Det koster kun NT seks minutter at sikre borgerne i Birkelse og Ryå i forhold til det offentlige transportsystem – men det vil NT ikke betale. Sådan lød det i hvert fald i radioen, da direktøren for NT forklarede det helt åbenlyse: at det ikke er rentabelt at holde liv i Rute 70. Jeg forstår såmænd godt NT´s tankegang her. NT er en virksomhed, der skal tjene penge og levere et overskud, som det forventes af alle andre virksomheder. Men der hvor rejsekortet knækker for mig, er når de 6 minutter tydeligt viser sig at kvæle den fleksibilitet og frihed, som borgerne i Birkelse og Ryå har via den nuværende Rute 70. 

Lige nu har borgerne stor frihed takket være det offentlige transportsystem, der sikrer, at de er uafhængige af andre, når de skal fra A til B. Borgerne har lige nu friheden til at vælge at køre med NT til Aabybro eller vestpå, og de bestemmer selv hvornår. Men står det til NT, forsvinder den frihed for en hel del af disse borgere. Ja, der er lagt op til et ”ekstra” stoppested lige ude ved hovedvejen ud for Birkelse, men hvad med alle dem fra Ryå? Ja, de må så købe en cykel og knokle derudaf. Imens de er vidner til, at NT (ifølge deres hjemmeside) ”binder Nordjylland sammen”.

Alle skal spare: stat, regioner, kommuner, transportselskaber … Men kære NT og regionspolitikere, åbn lige regnearket igen – det koster jer kun seks minutter at holde liv i de små lokalsamfund. Nu beder i ovenikøbet om 1.5 mio. kommunale kroner til ombygning af vejen ind til Aabybro, så jeres X bus kan komme endnu hurtigere forbi Birkelse og Ryå.

Står det til mig, får I ikke en rød reje. For det første er det slet ikke mine penge. Det er borgernes. For det andet skal borgernes penge ikke bruges på forringelse af deres egen livskvalitet og på at give dem mobilitetsmæssige udfordringer – ja endda kvæle deres lokalsamfund. Skal jeg bruge 1.5 mio. kr. af borgernes penge, bliver det ikke på NT og slet ikke på noget, der lugter af at være en forhastet, smart beslutning taget bag et skrivebord.  

NT, region og kommunalpolitikere, tænk jer om, så Ryå og Birkelse reddes. Hæv blikket fra regnearket og bind Nordjylland rigtigt sammen. Det ville nemlig være ordentlighed….og ordentlighed koster slet ikke noget, ikke engang seks minutter.

3 KOMMENTARER

 1. Godt skrevet Johnny Solberg
  Jeg har skrevet et par kommentarer til Christian Hem under hans indlæg. Så jeg vil ikke skrive samme lange smøre igen her, Men jeg savner svar på om ikke det netop er Xbusserne, der er problemet alle steder. De kører lange strækninger uden at samle folk op på deres tur gennem landskabet. Vi får jo lange landevejsstrækninger, hvor der ikke længere vil blive samlet passagerer op: som det er nu kan en almindelig bus stoppes uden for bymæssig bebyggelse, både til af og påstigning.
  Det får vi vel ikke XBusserne til? hvad er beslutningstagernes mening med et bedre netværk? hvis man vil spare, så fjern alle de Xbusser, der ikke samler passagererne op, der hvor de er, så vil vi heller ikke se alle de miljøtunge busser køre tomme til Aalborg midtby.

 2. Hej helt enig
  Det er tude tosset at nedlægge rute 70
  Jeg vil forslå at 970x bliver lukket og penge bliver brugt på ruten 70

 3. Hej.
  Synes det er rigtig godt sagt og sandt er det også til og med.
  Rute 70 har eksisteret i 50 år og er en vigtig ting for dem der bor i Birkelse og Ryå.
  Er enig med Henrik Søndergaard Jensen.
  Luk rute 970X og bevar rute 70.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn