De sidste gode aftener på terrassen skal nydes, inden efteråret melder sin ankomst. Heldigvis er der næsten en god lang måned endnu for ikke at tale om de varme aftener, september måned til tider bringer. Mangler du inspiration til din sensommerlæsning, kan du her finde inspiration i nogle af de gode gamle kendinge – måske har du allerede læst sommerens nyudkomne bøger, eller måske trænger du til at blive mindet om alle de skønne bøger, der længe har været at finde i bogbutikkerne (og som i øvrigt ofte er på tilbud på denne tid af året). God fornøjelse!
Ti svenskere skal dø
Man kommer ikke udenom sensommerens læsning uden en god krimi, og er du til spænding og action, som er baseret på virkelige hændelser, er Ti svenskere skal dø et godt bud. Bogen tager udgangspunkt i en hændelse tilbage i år 2000, hvor ubåden Kursk sank. Bogen tager på spændingsfyldt vis fat på, hvordan de svenske politikere agerede i situationen. Samtidig slår en seriemorder til, som på tragisk vis efterlader et tal i panden på sine ofre. Max Anger forsøger at løse mysteriet, samtidig med at han slås med sine egne problemer. En utrolig spændende roman, som både formår at forholde sig til politiske perspektiver samtidig med menneskelige og personlige forhold, som kan være svære at forholde sig til.
En mand der hedder Ove
Denne er bogen, som du skal give til din farfar, morfar, eller andre mænd i familien, der elsker en ældre herres humoristiske betragtninger om den moderne verden på både godt og ondt. Spøg til side er det en fortælling, som alle burde læse, hvis man trænger til et friskt perspektiv på tilværelsen. Bogen handler om, hvad der sker, når livet gør ondt, men man alligevel formår at se de gode sider med hjælp fra andre mennesker. En utrolig humoristisk og hjertevarm fortælling om livets op- og nedture.
Mørket
Mørket er første bind i den spændingsfyldte trilogi af Ragnar Jónasson, som formår på den ene side at skrive en klassiker af en krimi, men samtidig afprøve nye grænser med genren. Med Hulda Hermannsdottir som politikommissær og en mulig pension i den nærmeste fremtid går efterforskningen af et mystisk selvmord i gang. Samtidig må Hulda kæmpe med sine egne dæmoner fra hendes fortid, og krimien får på den måde mange aspekter, netop som en god krimi skal. Uanset om du har læst mange krimier tidligere, eller om dette er den første, bliver du formentlig bidt af den.
Lykke-Per
Har man ikke læst klassikeren, er det måske på tide at dykke ned i den. Lykke-Per er en klassisk dannelsesroman, der beskæftiger sig med store og små sider af livet, når Per gennem sine møder med mennesker af forskellige stande udvikler sig som et menneske. Måske er man gået udenom bogen i sin skoletid, fordi den er udgivet 1898-1904, og man derfor på forhånd er blevet skræmt af, at sproget ikke just er nydansk. Måske det er en god idé at give bogen en ny chance i voksenlivet, hvor man bedre kan forstå sproget og de mange nuancer, bogen bringer. Bogens handling foregår i 1800-tallet, og det kan til tider være meget givende at læse om andre tidsaldre – om tider, hvor mennesket ikke havde de samme muligheder, som vi er heldige at have i dag.
Blomstrende Syrener
Er man til historiske dramaer, forelskelse og barske skæbnefortællinger, er denne den rette bog til varme sensommeraftener på terrassen. Bogen er af historisk karakter, og handlingen udspiller sig under Anden Verdenskrig, hvor tre kvinders skæbne bindes sammen: Kasia Kuzmerick fra Polen, Herta Oberheuser fra Tyskland og Caroline Ferriday fra Amerika. De tre kvinder mærker krigen på hver sin måde i de respektive lande, som er mærket forskelligt af krigens hærgen, indtil deres skæbner krydses, da Kasia interneres i kvindekoncentrationslejren Ravensbrück. I øvrigt er fortællingen baseret på en sand historie, hvilket gør den endnu stærkere.
Frank vender hjem
Fortællingen om Frank, der forsøger at finde fodfæste i livet, er blevet kaldt en moderne Lykke-Per – så synes man, at Lykke-Per er lidt for tung at danse med, er Frank vender hjem det perfekte alternativ. Kristian Bang Foss beskriver på humoristisk vis, hvordan klasseskel og familieliv påvirker Franks selvbillede, kærlighedsliv og forsøg på at passe ind på universitetet. En moderne roman om det klasseskel, der på mange måder stadig findes i Danmark trods mange diskussioner om netop det. Er man til god humor og et socialrealistisk islæt, er denne bogen.
Rampen
Er du i humør til en god, stærk selvbiografi, skal du overveje, om du skal have fat i Jesper Steins Rampen, hvis du ikke allerede har læst den. Her skildrer forfatteren på ærlig vis en hård skilsmisse mellem sine forældre og et alkoholmisbrug fra egen side. Selvom det er en hård fortælling, formår forfatteren at skildre de svære situationer med humor hen ad vejen. En god, humoristisk og ærlig biografi, som de er bedst.
Hvis der skulle komme et menneske forbi
Har du endnu ikke læst Thomas Korsgaards debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi, er det måske nu, du skal have fat i den. Her finder du en stærk historie om en hård barndom, om komplicerede familieforhold, om at blive mobbet i skolen og om ikke at passe ind. Romanen beskæftiger sig med de komplekse sider af familielivet, hvor det er muligt at holde af sin familie på trods af fattigdom og omsorgssvigt. Skal du læse en roman, der kan mærkes i sjælen, er denne et godt bud.