Lokal rytter vinder Danmarksmesterskab

Kathrine og Augsýn til Danmarksmesterskabet i Gæðingakeppni. Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Søndag den 3. september begav Kathrine Vittrup Andersen og hesten Augsýn sig mod Hedeland på Sjælland, hvor Kathrine med stor oppakning, hjælpende hænder og en stor portion spænding opnåede titlen som Danmarksmester.

Equipagen har i løbet af året forberedt sig på at deltage i Danmarksmesterskabet i Gæðingakeppni, hvor de deltog i 4-gænger klassen. I konkurrencen vurderes hesten på dens gangarter, samarbejdsvillighed og udstråling. Det er også vigtigt, at hesten har arbejdsvilje og fremdrift, så det er en fornøjelse at se hesten i sit rette element. 

– Man skal kvalificere sig i løbet af året. Der er der en masse kvalifikationsstævner, fortæller Kathrine. Til stævnerne får hesten karakterer for sine gangarter, og har man opnået et højt nok karaktergennemsnit i løbet af året, kan man stille op til DM. Augsýn lå nummer ét efter udtagelsen, lige indtil to uger før DM, hvor en enkelt hest overhalede hende på point. 

Kathrine og Augsýn. Foto: Privat

– Det er klart, man har nogle forventninger, når man har lagt højt hele året, så jeg var da lidt presset vil jeg sige, lige op til DM, fortæller hun. Hun havde ikke forventet at vinde, men håbede inden stævnestarten på at ligge i top tre til en medalje, hvilket var et ønske, der heldigvis blev indfriet med to personlige rekorder på en weekend oveni hatten – først i kvalifikationsrunderne og dernæst til DM. Der var mange deltagere til DM, hvor Kathrines klasse havde hele 40 deltagere.

Et erfarent makkerpar fra Island

Augsýn er en 11-årig hoppe, som Kathrine købte mens hun boede på Island, og sidenhen er den kommet med hjem til Danmark sammen med en anden hoppe. Sammen har de redet mange stævner både på Island og i Danmark. Den oprindelige plan var, at Augsýn skulle være avlshoppe, men hun mistede sit føl og det stressede hende en del, så Kathrine besluttede at give hende en pause både fra ridning og fra avlen. 

Først sidste efterår tog Kathrine hende ind i ridning igen, hvor det gik stabilt og roligt fremad, og de blev klar til at deltage i stævner i løbet af foråret. Rytteren kender sin hest godt, og hun er overbevist om, at pausen har gjort godt både for hestens velvære og for dens ridning. 

– Vi kender hinanden rigtig godt og hvordan hinanden reagerer under pres og inde på stævnebanerne. Jeg ved 100 procent, hvordan hun reagerer. Så det giver også meget, fortæller Kathrine, der købte den nu 11-årige hoppe, da hun var fem år gammel.

Kathrine og Augsýn. Foto: BZ Fotografie

Uddannelse fra Hólar

Kathrine er uddannet fra Hólar på Island, hvor hun har taget en treårig bacheloruddannelse, hvor man bliver berider og instruktør med speciale i islandske heste. 

– Jeg har arbejdet i halvandet år, inden jeg tog på Holar, fået noget mere erfaring med at ride på heste og lært islandsk, for uddannelsen foregår på islandsk, fortæller hun. 

Kathrine har også arbejdet under uddannelsen i en træningsstald, og sommerferierne er også blevet brugt på arbejde i forskellige stalde på Island. Da hun var færdiguddannet brugte hun seks måneder mere på at arbejde og få erfaring med forskellige typer af heste, inden hun tog hjem til Danmark for fortsat at arbejde med de islandske heste.

Hun har for nyligt arbejdet i Flødal Træningsstald for Rasmus Møller Jensen. Her var hun i et år, hvor hun både arbejdede for hans firma, men også havde nogle bokse selv, hvor hun havde heste i træning under sit eget navn. 

– Så det var en mild måde at starte op på med en lille kundekreds, fortæller hun. Efter et år i Svenstrup startede hun op selv på fuld tid hjemme i Slettestrand. Træningshestene er midlertidigt opstaldet hos hendes forældre, men hende og kæresten Sverrir har store byggeplaner for egne faciliteter.

Vittrup Ishestár hjemme i Hjortdal

Kathrine har boet på Island i 6 år, hvor hun tog afsted alene og kom hjem med to hopper og en kæreste i julen 2022. Hun og kæresten Sverrir har nu gang i byggeplanerne, så hun har mulighed for at tage heste i kommission hjemme hos sig selv. I øjeblikket låner hun sine forældres faciliteter, mens der bygges på gården hos hende og Sverrir. 

– Det er så planen, at jeg kan tage heste i træning herhjemme fra omkring 1. januar. Der vil komme til at være gode faciliteter for træning af islandske heste, fortæller hun, begejstret over planerne om en 20×40 indendørs ridehal, bokse og løsdrift. Gården, som hende og Sverrir har købt, ligger i nærheden af Hjortdal Kirke med skoven inden for tæt rækkevidde. Det er det perfekte sted til træning af islandske heste, fordi unghestene ikke skal ride på vejen for at komme over i skoven, som er det helt rigtige sted at træne en islandsk hest. 

Kathrine tilbyder gennem sin virksomhed Vittrup Ishestár tilridning, træning og kommission af islandske heste samt undervisning. I øjeblikket underviser hun både i Hjallerup, en del steder i nærheden af Aalborg, i Thisted og i Tranum. Hun underviser både i klubber og hos privatpersoner, og planen er, at man også skal have mulighed for at få undervisning på gården i Hjortdal, når byggetilladelserne er på plads og faciliteterne er i orden. Selvom det er Kathrines virksomhed, er der god støtte på hjemmefronten, hvor Sverrir gerne hjælper til.

– Han er også rigtig sød til at hjælpe mig med unghestene og ride forrest på en lidt ældre hoppe, eller tage med til stævner, fortæller Kathrine, der glæder sig til at alle byggeplaner er godkendte, så projektet for alvor kan tage fart.

LÆS OGSÅ: Narkohandler sendte tilbud til 8-årig