De fleste danskere bruger størstedelen af deres hverdag inden døre, og derfor spiller et godt indeklima en afgørende rolle for vores sundhed og trivsel generelt. Med få, men betydningsfulde, justeringer i hjemmet kan du skabe de bedste forudsætninger for et sundt indeklima.
Den almindelige dansker bruger omkring 80-90 procent af livet inden døre, og et godt indeklima er således ifølge Miljøstyrelsen afgørende for vores ve og vel. Et dårligt indeklima kan nemlig påvirke vores helbred i en negativ retning og medføre uoplagthed, træthed og hovedpine.
Heldigvis er der flere tiltag, der let kan implementeres i hjemmet for at optimere klimaet, og hos flere af landets byggematerialeproducenter har man de seneste år mærket en stigende opmærksomhed omkring løsninger, der kan bidrage til et sundere indeklima i boligen. Sådan lyder det blandt andet fra dørproducenten Swedoor:
– Mange danskere er blevet mere bevidste om vigtigheden i at have et godt og sundt indeklima, og boligejere implementerer således i stigende grad løsninger i hjemmet, der kan optimere på dette område. Det er blandt andet en god idé at tænke i løsninger, der giver gode betingelser for dagslyset, samt overveje lydreducerende tiltag, så man ikke udsættes for uhensigtsmæssig støj i hverdagen, siger Oddbjørg Lomstein, der er Head of Brand and Marketing hos Swedoor.
1. Inviter lyset ind
Dagslys har stor betydning for vores humør og døgnrytme, og nu hvor foråret har meldt sin ankomst, er det nærliggende at tænke i tiltag, som inviterer lyset ind i boligen. Et naturligt lysindfald er nemlig udover at være stemningsskabende også med til at give et D-vitamin-boost samt øge vores søvnkvalitet og koncentrationsevne.
– For at give dagslyset de bedste betingelser for at kunne fordele sig rundt i hjemmet kan man med fordel tænke glasdøre ind i indretningen. Udover at være en elegant løsning i hjemmet, kan døre med glas være med til at skabe både lys, luft og en stor rumfornemmelse i boligen, forklarer Oddbjørg Lomstein.
2. Sænk støjen
Lyd har også stor betydning for indeklimaet og vores generelle velbefindende. Både udefrakommende larm fra naboer og trafik, men også støj mellem rummene i dit hjem, er nogle af de gener, du kan minimere ved at gøre en støjreducerende indsats i din bolig.
– Støjreducerende løsninger begrænser sig ikke kun til boliger i de større byer, hvor der er meget udefrakommende støj, men er også relevante for danskere med ønske om at minimere støjen mellem hjemmets indendørs rum. Hvis den primære støjkilde kommer udefra, er en yderdør med lydruder et oplagt valg, hvorimod en massiv dør med tætningslister på karmen øjeblikkeligt kan nedtone lyden mellem rummene. Det er især oplagt at have massive døre med tætningslister på karmen ved rum, hvor støjniveauet kan være højt som eksempelvis på børneværelset eller i stuen, udtaler Oddbjørg Lomstein.
3. Husk daglig udluftning
Det kan måske virke som en mindre ting, men for at opretholde et sundt indeklima er det også vigtigt at lufte ud flere gange dagligt for at undgå hovedpine, tør hoste og vejrtrækningsproblemer som følge af indelukket luft. Det er især vigtigt at lufte ud i rum, hvor der dannes meget fugt, hvilket ofte ses i badeværelset, køkkenet og bryggers. For at opnå den bedste effekt bør du skabe gennemtræk med frisk luft i minimum fem minutter ad gangen og helst tre gange dagligt – også selvom der er koldt udenfor.