Af David Wedege, Torslev
Vælgerne vil have ny borgmester, men de får det næppe
Jeg vover lige at postulere: Et klart flertal af borgerne i Jammerbugt ønsker en ny borgmester.
Årsagerne er mange. Den livslange bykonge er et fortidslevn i politik. De sidste dinosaurer forlader deres poster i år, og i Ishøj blev Ole Bjørstop væltet at sine egne.
Det handler såmænd ikke om en aktuel ballade om borgmesterens personlige byggetilladelse. Affæren kan allerhøjest forstærke borgernes træthed ved borgmesteren. Hans største problem er, at forbitrede konflikter med kommunens egne borgere klæber til ham og bliver siddende.
Jo længere embedstiden bliver, desto flere og værre relationer får han skabt sig, og det har tegnet et billede af en forbistret og brutal magtfigur. Nok kunne han vinde en injuriesag over vindmøllefjender i retten i Hjørring, men brutalt så det ud, og med sagen tabte han flere borgere, end han vandt.
Det har ikke meget at gøre med den brede politikførelse. Den kan næppe identificeres som mere blå end socialdemokratisk rød i blindsmagningstest. Det har at gøre med Gades håndtering af magt.
Grundliggende består selve hans politiske fiasko i, at han ikke har evnet at holde konflikterne på embedsmandsplan og på afstand fra sit borgmesterkontor. Det er den lille kommunes forbandelse: Borgmesteren er tæt på borgerne. Han er tilgængelig for dialog – men dermed står han også konstant i fjendernes sigtekorn.
Så vover jeg lige et andet postulat: Mogens Gade bliver siddende. Han sidder sikkert.
Selvfølgelig drømmer Socialdemokratiet også om at erobre Jammerbugt på Danmarkskortet, men de er også realister. For fire år siden førte socialdemokraterne en direkte oppositionskampagne og blev straffet hårdt på valgdagen, da Venstre fik sit absolutte flertal. Førhen lykkedes det heller ikke for Socialdemokratiet at charme vælgerne med Danmarks forhenværende skatteminister som spidskandidat.
Derfor har socialdemokraterne skruet drastisk ned for oppositionstonen i 2021. De vil langt hellere fremstå som en del af systemet. Og en del af systemet vil de blive. Diane Aarestrup vil naturligvis gerne være borgmester, men lykkes det ikke, vil hun være 1. viceborgmester og vil ikke se en smækket dør til konstitueringsforhandlingen som i 2017.
Derfor opfører de sig allerede loyalt, og har gjort det under hele valgkampen.
Ikke et pip om borgmesterens private byggeskandale har de ytret.
Når socialdemokraterne ikke vil være opposition, vil borgerlige kandidater til gengæld. Det skorter ikke på Mogens Gade-kritisk opposition i kandidatflokken, men de vil ikke kunne lægge en radikalt ny kabale.
Konservative lovede “en blå borgmester” på direkte regional-tv, men nægtede så at yde Mogens Gade en direkte støtte. Spidskandidaten Jørgen Ravn Christensen har brugt megen taletid på at lægge afstand til den eksisterende tilstand i Jammerbugt Kommune og egentlig også borgmesteren.
Det virker ret sandsynligt, at Nye Borgerlige for første gang opnår valg med John Bjerg som spidskandidat, der især støvsugede Moseby og Kaas for stemmer i 2017.
John Bjerg har dog givet sig selv valgnattens mest umulige mission: Han forlanger ultimativt en ny borgmester, men i København forlanger landspartileder Pernille Vermund altså lige så ultimativt, at det ikke må blive en socialdemokrat. Man kan helt enkelt ikke være i Nye Borgerlige og samarbejde kommunalt med socialdemokrater.
Dermed kan han kun støtte sig til en drøm om, at Venstres kommende byrådsgruppe begår et decideret kongemord på borgmesteren på valgnatten. Den samme drøm kunne ligne de konservatives, selv om de ikke kunne drømme om at sige det højt som Nye Borgerlige. Gamle borgerlige har takt og tone.
Der er helt sikkert også Venstre-kandidater, der deler drømmen i deres inderste, men forestillingen er fuldkommen uhørt og uset i dansk kommunalpolitik, og i praksis er det en politisk livsfarlig mission for tænkelige rebeller.
Derfor bliver Mogens Gade også borgmester i de kommende fire år. Socialdemokratiet vil denne gang gå efter det bedst mulige, og således vil selve systemet komme robust ud af tirsdagens kommunalvalg.
David Wedege, Torslev, er journalist og bl.a. tidl. Christiansborg-reporter for Nordjyske Stiftstidende og tidl. lokalformand for Alternativet i Jammerbugt.
du tager helt fejl – borgerne vil ikke ha ny borgmester – det må være et christiansborg syndrom – der er ingen alternativer
Jeg er SÅ hamrende træt af politikere, der misbruger deres rolle, til egen vinding. Uanset sammenhæng.
Desværre er det jo nærmest det normale.