Sankthans 2023 blev fejret i Biersted

Sankt Hans i Biersted 2023 Foto: Privat

Sankthans 2023 blev fejret i Biersted

Årets Sankt Hans blev uden bål, men traditionen tro naturligvis med en tale. I Biersted havde Borgerforeningen også i år inviteret til fællesskab og fejring af midsommer.

-- annonce ---


Til at holde årets tale, havde de indbudt formand for Kultur-, fritid- og Landdistrikter i Jammerbugt Kommune Helle Bak Andreasen.

Formand for Kultur-, fritid- og Landdistrikter i Jammerbugt Kommune Helle Bak Andreasen Foto: Privat

I sin Sankt Hans tale sagde Helle Bak Andreasen:

Tusind tak for invitationen til at komme i aften.

Midsommer er lig med traditioner og for mig lig med halvårsstatus.

Og den halvårsstatus kan jo nogle gange være let at komme over – alt går gelinde lige efter en snor, eller man kan tænke, at der da vist er et par sten på vejen i ens liv – eller i verden i øvrigt.

Og det synes jeg faktisk der har været i år.

Heldigvis er Corona lidt væk fra os – der kan vi være taknemmelige – men meget andet synes tæt på.

Der er krig i Ukraine med alt det, det medfører. Der er store menneskelige tragedier som jeg tror de fleste af os meget let kan identificere os med, men det giver også skvulp i vores allesammens hverdag. Der kan være mangel på noget som vi alle troede bare var en selvfølge at der er rigeligt af. Vi har oplevet stigende energi priser som vedrører os alle, vores unge mennesker oplever at det ikke er en selvfølge med en nærmest ikke eksisterende rente – jo vores hverdag har forandret sig de sidste år.

Og hvorfor bringer jeg så det op en Sankt Hans aften, hvor vi skal hygge os?

Jo, af den simple årsag at jeg tror der er grund til at standse op i vores halvårsstatus og ikke bare trække på skulderen og tænke at det går nok det hele. Noget kan vi i lille Jammerbugt ikke have den mindste indflydelse på – netop som ovennævnte – men andet kan vi – og skal vi tage ansvar for. 

Jeg tror faktisk tiden ER inde til at sige, at vi alle har et ansvar – en pligt – til netop at tage fat i vores egne værdier og se os selv i spejlet. Der er nemlig stor grund til at stå op for vores værdier.

Måske er mange af os blevet lullet hen i, at alt bare er en selvfølge. Der kommer nok nogen og redder os – lever et regeringsindgreb og så går det igen. Nej kære venner, det går bare ikke gang på gang.  Tiden er inde til at vi ser os selv i spejlet. Verden er forandret. Krigen mellem Rusland og Ukraine skal minde os om at frihed ikke er en selvfølge. Men også minde os om at der er noget vi KAN  – og derfor SKAL vi også. Vi lever i et demokratisk land – og det skal vi i høj grad sætte pris på –  og leve op til at have. 

Ved sidste valg var stemmeprocenten lav  – under 70% stemte til et kommunalt valg i Jammerbugt Kommune – jamen -det ligner da ikke noget – vi har demokrati – det har vi pligt til at bruge. 

Hvad betyder det for mig, må jeg antage at de sidste 30% tænker? – jamen det betyder da mange ting. Prøv at forestille Jer at vi IKKE havde muligheden – ja, så tror jeg da nok at vi ville kæmpe for den. 

Det er kun ét eksempel på, at vi måske er blevet lidt for ”laden stå til” agtige. – at andre klarer det – tager en beslutning. Det går nok.!

Lige pludselig har vi nemlig et samfund hvor man sidder bag hver sin skærm og passer sit eget liv. Mon det er sundt for en selv, eller for vores fantastiske demokrati? – det tror jeg næppe. Men vi kan jo alle blive så demokrati forskrækkede at vi faktisk ikke tør sige at en kageMAND smager rigtig godt og det var en fin indianerfest i Børnehaven. Alt det snak, har for mig intet med demokrati at gøre – det har noget med respekt at gøre. Og respekt – det skal vi altid have for hinanden også selvom vi er uenige. Jeg har respekt for dem der ikke vil have en kagemand, men en kageperson- der skal bare ikke dikteres at en kagemand er politisk ukorrekt – så stopper sund fornuft nemlig og dermed på sigt – vores demokrati.

Nej – hvis alle bare ville se sig selv i spejlet og tænke :

Vær mod andre, som du gerne selv vil behandles – se –  det tror jeg vil skabe et meget bedre samfund. I hvert fald et bedre samfund end et, hvor man ikke må have en indianerfest med kagemand.

Johannes Møllehave har skrevet særdeles meget fornuftigt: 

Bla. et digt som de fleste af os også kender som omkvæd :

”Time og dag og uge
Dem får vi lov at bruge
Stjerner og sol og måne
Dem får vi lov at låne”

Der er nemlig lidt essensen – at vi har et liv til låns – men så er det også vores pligt at bruge det bedst muligt.

Vores forenings Danmark bløder faktisk ovenpå Corona. Der mangler aktive engagerede ledere og medlemmer, og det er en skam – måske også for dårligt – efter min mening.

Mange har desværre fundet ud af at verden går videre selvom man ikke er til fodboldtræning to gange om ugen eller er leder til gymnastik en gang om ugen. Det kan også godt være at verden går videre nu – altså et stykke tid. Men det bliver den slet ikke ved med. Jeg synes virkelig at en af vores største værdier – vores kendetegn, er vores foreninger. 

Og her kan vi alle altså bidrage. Jeg har sagt det mange, mange gange før – men alle har kompetencer til at yde eller andet. Og så har det jo også den fantastiske sidegevinst, at det er beviseligt, at folk der yder frivilligt arbejde lever længere – hvis man har brug for den gulerod.

Rent faktisk synes jeg også at situationen i verden i dag bør minde os om at vi KAN og derfor SKAL vi.

Vi skal bruge vores liv bedst muligt og det må jo også rigtig gerne være noget der glæder andre.

Livsenergi er nok det bedste ord der findes. Det er nemlig forskelligt for hver enkelt af os, hvad der giver os energi – men igen – vi har pligt til at finde netop det der giver os den energi, så har vi nemlig også overskud til at dele med andre. Og det skal vi måske bruge vores helt egen halvårsstatus til at tænke over. I stedet for at lede efter fejl hos vores medmennesker – bagtale de lokale hekse og troldkarle – så lad os bruge energien på at glæde hinanden.

Sankt Hans er glædesblus for livet – for mig handler det også om livet og håb, inden dagene bliver kortere. Sankt Hans bålet skal holde det onde væk – det kan vi håbe på – men måske ikke helt regne med. Måske er du ikke helt tilfreds med livet, men glæd dig over at du har mulighed for at ændre eller revidere dine planer. Igen – ikke alle i verden, har den mulighed, at man faktisk selv kan gøre noget for at ændre ens liv.

Det skal vi benytte os af, at vi har muligheden for – for ingens liv går efter en snor og nogle gange er den snor endda fyldt med knuder. Sådan er det for alle – det skal vi huske på. Ingen mennesker har kun en dans på roser.

Men vi kan regne med, at hvis vi alle bidrager aktivt til vores eget liv, tager det op til halvårs revision så kan vi se os selv i spejlet og sige at man da har forsøgt og netop ikke bare har ladet stå til.

Det har vi muligheden for og dermed pligt til, fordi vi netop er heldige at bo i et demokratisk samfund – med lige rettigheder. Dem skal vi bruge.

Så se dig selv i spejlet til din egen halvårsstatus – spørg om du er tilfreds – spørg dig selv hvor du kan gøre noget godt for andre – hvor du kan bidrage med et positivt tiltag – stort eller lille. Så har vi nemlig et aktivt liv – og kan glæde os over at vi i aften kan fejre Sankt Hans med den tanke at det er et glædesblus.

Rigtig god midsommer og tak for ordet.

Formand for Kultur-, fritid- og Landdistrikter i Jammerbugt Kommune Helle Bak Andreasen Foto: Privat

LÆS OGSÅ: Flot placering til Jammerbugt som friluftskommune

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn