Sådan bekæmper du din pollenallergi

Der er forskellige sværhedsgrader af høfeber. For langt de fleste er det relativt mildt, men for 10-15 procent betyder allergien, at de ikke kan leve en normal tilværelse, fordi de ikke kan kontrollere symptomerne med deres medicin. (Foto: www.alk.net)
Print Friendly, PDF & Email

Efter en vinter med nedlukning strømmer danskerne nu udenfor, og for de fleste betyder det et glædeligt gensyn med solskin og varme. Men det er ikke alle, der uden problemer kan nyde det gode vejr – for netop nu er der mange pollen i luften, og det vil lægge en dæmper på begejstringen for mange, der lider af pollenallergi. Heldigvis er der hjælp at hente.

Alene i Region Nordjylland lider over 100.000 personer af luftvejsallergi – også kendt som høfeber. Mange har pollenallergi og døjer netop nu med kløende øjne, snottet næse og masser af nys, fordi der er mange pollen i luften. En undersøgelse fra 2019 lavet af Norstat på vegne af allergivirksomheden ALK viser, at 52 procent af pollenallergikerne i Region Nordjylland oplever en forringet livskvalitet som følge af deres allergi mens 24 procent svarer, at allergien gør det sværere at dyrke udendørs fritidsaktiviteter.

En voldsom plage

“Foråret er jo et mareridt for mange allergikere. Allergi er anderledes fra andre sygdomme, da det er helt almindelige og naturlige partikler i luften, som man bliver generet af. Derfor er det en voldsom plage, fordi du ikke kan undgå det.” Det forklarer ALKs seniorforsker Jørgen Nedergaard Larsen, der understreger, at pollenallergi rammer mange og rammer forskelligt.

“Man skal huske, at der er mange forskellige sværhedsgrader af høfeber. For langt de fleste er det relativt mildt, men for 10-15 procent betyder allergien, at de simpelthen ikke kan leve en normal tilværelse, fordi de ikke kan kontrollere symptomerne med deres medicin.”

Men der er meget, man selv kan gøre for at begrænse generne af pollenallergi. Det kunne eksempelvis være at undlade at tørre tøj udendørs og tjekke pollentallene dagligt, så man kan planlægge efter dem. Man kan også tage solbriller på, når man cykler og ikke mindst vente med at lufte ud til duggen har lagt sig, hvilket begrænser mængden af pollen i luften.

Behandling af pollenallergi

Oplever man år efter år de samme symptomer på pollenallergi, kan det være en god idé at gå til lægen. Lægen vil spørge ind til din sygdomshistorik og derefter tage en blodprøve eller lave en priktest. Hvis pollenallergien påvirker dig meget, er det særlig vigtigt, at du taler med din læge, så I sammen kan finde den bedste behandlingsform til dig.

“Man skal være klar over at pollenallergi er en kronisk sygdom, og dermed skal man indstille sig på, at det noget, som er kommet for at blive og ikke går væk uden behandling. Hvis du ikke kan kontrollere dine symptomer med symptomatisk medicin, så findes der andre muligheder, som det kan være en god ide at spørge ind til hos lægen,” fortæller Jørgen Nedergaard Larsen.

Symptombehandling kan ikke fjerne pollenallergien, men den kan reducere følgerne som snottet næse, ubehag og følelsen af at være syg. Behandling kommer ofte i form af tabletter eller dråber, som du kan købe på apoteket.

Hvis du ikke opnår tilstrækkelig lindring, eller har mange bivirkninger af behandlingen, kan immunterapi, eller allergivaccination, som det også kaldes, måske være en mulighed. Allergivaccination behandler årsagen til allergien ved at omstille immunforsvaret, så det ikke længere reagerer på ufarlige stoffer som f.eks. pollen. Behandlingen består i, at du med jævne mellemrum får enten en sprøjte hos din læge i tre til fem år eller dagligt tager en hurtigopløst smeltetablet derhjemme i tre år. Modsat symptombehandling kan vaccinationen afhjælpe din pollenallergi, også efter behandlingen er afsluttet.