Reduktion af antallet i afstemningssteder ved afholdelse af valg på dagsordenen i Jammerbugt

Arkivbillede Foto fra Valgstedet i Fjerritslev. Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Reduktion af antallet i afstemningssteder ved afholdelse af valg på dagsordenen i Jammerbugt

Kommunalbestyrelsen i Jammerbugt Kommune holder møde den 25. januar 2024, hvor der bl.a. på dagsordenen er: Reduktion i antallet af afstemningsområder og valgstyrere/tilforordnede ved valg

Reduktion af antallet i afstemningssteder ved afholdelse af valg og justering af antal valgstyrere/tilforordnede.

Sagsbeskrivelse

I forbindelse med budgetgodkendelsen for 2024 blev der medtaget et besparelsesforslag på 40.000 kr. vedr. reduktion af antallet i afstemningssteder, der anvendes ved afholdelse af valg.

Forslaget har gennem foråret 2023 været drøftet både på et gruppeformandsmøde og i MED-regi inden det blev medtaget i budgetforhandlingerne.

Forudsætningen for besparelsesforslaget er, at der sker en reduktion af de nuværende 20 afstemningsområder til 12 afstemningsområder. Beregningen forudsætter, at der skal betales valgdiæter og forplejning til 20 færre valgstyrere/tilforordnede, samt at der kan opnås en besparelse på leje af lokaler.

Det er Kommunalbestyrelsen, der har ansvaret for lokaler og forordnede/valgstyrere ifm. valg. I Jammerbugt Kommune har der været kutyme for, at gruppeformændene inddrages i denne proces og foretager evt. indstillinger til Kommunalbestyrelsen.

De nuværende 20 afstemningsområder er identiske med de afstemningsområder, som de fire tidligere kommuner havde inden kommunesammenlægningen i 2007. Afledt af forskellige beslutninger i de tidligere kommunalbestyrelser om deres valggeografi betyder det, at der på nuværende tidspunkt kan være stor forskel på, hvor langt vælgerne har til deres afstemningssted. Det betyder også, at der er stor forskel på antallet af stemmeberettigede på de 20 afstemningsområder.

Forslaget med en ændring til 12 afstemningsområdet var et af flere forslag, som blev drøftet i på gruppeformandsmødet i foråret 2023. Forslaget er udarbejdet af administrationen. Baggrunden for forslaget har været, at der er et antal afstemningsområder med under 1.000 stemmeberettigede, der har en geografisk dækning, hvor naboafstemningsstedet er indenfor en overskuelig afstand.

Der er også valgdistrikter, hvor afstanden mellem afstemningsstederne er minimal, selvom antallet af stemmeberettigede er større end 1.000 vælgere. Endvidere har det været drøftet, at den nyopførte skole i Jetsmark som samlingspunkt mellem Pandrup og Kaas vil være oplagt, som et kommende afstemningssted. Den nuværende valggeografi med mange mindre afstemningssteder har endvidere betydet, at der ikke har været rationale ved at digitalisere valgafhandlingen i det nuværende valgsystem.

Der er på landsplan truffet beslutning om indførsel af et nyt valgsystem, der skal tages i anvendelse første gang til kommunalvalget i 2025. Det nye system ligger op til anvendelse af digitale valglister m.v. og mulighederne for fleksibilitet og stabilitet på afstemningsstederne vil være væsentlig større hvis hvert afstemningssted har en størrelse på 1.500 stemmeberettigede eller derover. Sidstnævnte antages dog ikke muligt i alle dele af Jammerbugt Kommune på grund af geografiske forhold.

Rent teknisk vil det optimale være, at der ved en reduktion og sammenlægning af afstemningsområder tages udgangspunkt i de eksisterende afstemningsområder. Det sikrer, at historikken med afgivne stemmer m.m. fra tidligere valg overføres korrekt til de nye afstemningsområder. Det er dog muligt, at der efterfølgende bør foretages mindre justeringer, hvis det viser sig hensigtsmæssigt. Opgaven med teknisk sammenlægning af afstemningsområder tager lidt tid og for at sikre at evt. ændringer er foretaget inden valg til EU-parlamentet i juni 2024, ønskes der allerede nu, at der tages stilling til de kommende afstemningsområder.

Med baggrund i ovenstående forudsætninger foreslås følgende afstemningsområder slået sammen:

  • Saltum, V. Hjermitslev og Ingstrup. Antallet af stemmeberettigede i Saltum er ca. 1.000 vælgere og i V. Hjermitslev og Ingstrup er der henholdsvis ca. 400 og 500 vælgere. Med en sammenlægning vil afstemningsområdet således omfatte ca. 1.900 stemmeberettigede. Saltum er det største afstemningssted af de tre, og Saltum skole / hallen vil være det bedste udgangspunkt for et samlet afstemningssted.
  • Pandrup og Kaas. Antallet af stemmeberettigede i Pandrup er ca. 2.500 vælgere og i Kaas ca. 2.100 vælgere. Den nyopførte skole i Jetsmark vil være et oplagt fælles afstemningssted for de i alt ca. 4.600 vælgere i de to byer. Der er dog endnu ikke udpeget en egnet lokation på skolen, men det antages, at det må være muligt. Alternativt foreslås Jetsmark Idrætscenter. Endvidere forventes det nuværende afstemningssted i Pandrup (Blokhusvej 41, Pandrup) solgt efter der ikke længere er undervisning i bygningerne.
  • Nørhalne og Biersted. Antallet af stemmeberettigede i Nørhalne er ca. 1.300 vælgere og i Biersted ca. 1.400 vælgere. De to byer ligger tæt på hinanden og selv efter en evt. sammenlægning vil afstemningsområdet være et af de mindre geografiske afstemningsområder. Af de to nuværende afstemningssteder vurderes multisalen ved Nørhalnehallen at være bedre egnet som afstemningssted for ca. ca. 2.700 vælgere end cafeteriet i Bierstedhallen. Derfor foreslås afstemningsstedet placeret i Nørhalne.
  • Birkelse og Gjøl. Antallet af stemmeberettigede i både Birkelse og på Gjøl er knap 950 vælgere pr. sted. Der er en afstand mellem de to afstemningssteder på ca. 10 km, men der er tilsvarende afstande indenfor afstemningsområder i den vestlige del af kommunen. Af de to nuværende afstemningssteder vurderes Birkelsehallen at være bedre egnet som afstemningssted for ca. 1.900 vælgere end Gjøl kro.
  • Halvrimmen og Arentsminde. Antallet af stemmeberettigede i Halvrimmen er ca. 1.000 vælgere og ca. 500 vælgere i Arentsminde. For de nuværende stemmeberettigede i Arentsminde vil der være kortere afstand til et afstemningssted i Halvrimmen end nogle vælgere fra Øland har på nuværende tidspunkt til samme afstemningssted. Forsamlingshuset i Halvrimmen vurderes at være bedre egnet end Arentsminde Cafeteria for de fremtidige 1.500 vælgere.
  • Brovst og Tranum. Antallet af stemmeberettigede i Brovst er ca. 2.200 vælgere og ca. 900 vælgere i Tranum. Isoleret set er Tranum nok et af de største geografiske afstemningsområder, selvom området er et af de mindre, når det kommer til antallet af stemmeberettigede. De to afstemningssteder foreslås slået sammen med det nuværende afstemningssted i Brovst som valgsted for de ca. 3.100 vælgere. Det kan dog være relevant efterfølgende at undersøge om vælgerne i den vestlige del af det nuværende afstemningsområde i Tranum skal overflyttes til afstemningsområdet i Skovsgård.
  • Trekroner og Ørebro. Antallet af stemmeberettigede i Trekroner er ca. 850 vælgere og 750 vælgere i Ørebro. Begge områder har en vis geografisk størrelse, men antallet af stemmeberettigede gør, at det foreslås at lægge afstemningsområderne sammen. Det nuværende afstemningssted i Ørebro er et kælderområde på Ørebroskolen og Trekroner Landsbycenter vurderes at være bedst egnet som afstemningssted for de ca. 1.600 vælgere i området.

Iværksættes ovenstående vil der fremadrettet være 12 afstemningsområder med følgende ca. antal stemmeberettigede:

Antal stemmeberettigede (ca.)
Aabybro4.900
Nørhalne (inkl. Biersted)2.700
Birkelse (inkl. Gjøl)1.900
Brovst (inkl. Tranum)3.100
Halvrimmen (inkl. Arentsminde)1.500
Skovsgård1.200
Fjerritslev3.300
Thorup1.000
Trekroner (inkl. Ørebro)1.600
Jetsmark (tidligere Pandrup og Kaas)4.600
Hune1.500
Saltum (inkl. Ingstrup og V. Hjermitslev1.900

En reduktion af afstemningsområder til 12 vil betyde, at der fremadrettet politisk skal udpeges 105 valgstyrere/tilforordnede til en valghandling og 142 valgstyrere/tilforordnede til afholdelse af to samtidige valg med hver sin valgbog/liste. Endvidere skal der udpeges en formand til hver af de 12 afstemningsområder.

Udpegning af politisk udpegede valgstyrere/tilforordnede og formænd sker efter forholdstal under ét, som også anvendes ved fordeling af udvalgspladser ifm. konstitueringen.

Efter forholdstalsvalget vil fordeling efter 23 mandater mod fire mandater og en efterfølgende fordeling give følgende fordeling af politisk udpegede valgstyrere/tilforordnede og formænd:

Parti/listeEt valgTo valgFormandsposter
Socialdemokratiet31424
Det Konservative Folkeparti7111
Socialistisk Folkeparti45
Dansk Folkeparti45
Lokallisten Jammerbugt45
Venstre – Danmarks Liberale parti47647
Danmarksdemokraterne45
Udenfor politisk parti45
I alt10514212

Gruppeformændene har tidligere foretaget fordelingen af valgstyrere/tilforordnede på de enkelte afstemningssteder. Af hensyn til forberedelserne til det kommende valg til EU-parlamentet den 9. juni 2024 og tidspunkt for det næste forventede gruppeformandsmøde foreslås det, at den politiske fordeling af tilforordnede/valgstyrere på afstemningssteder sker nu. Det sikrer, at administrationen i god tid inden valget kan anmode om navnene på de udpegede tilforordnede/valgstyrere og kan udsende indkaldelser til valget.

Udover en ændret fordeling af tilforordnede/valgstyrere, skal der også foretages en ændret fordeling af formandsposter, da antallet af formandsposter jo også reduceres fra 20 til 12.

Der vedlægges et bilag med den nuværende fordeling med 125 og 162 politiske udpegede (ved et henholdsvis en og to valghandlinger) på hvert af de nuværende 20 afstemningsområder og et bilag med angivelse af, med et forslag til fordeling af 105 og 142 politiske udpegede på de foreslåede fremtidige 12 afstemningsområder. Det kan bemærkes, at på de 5 afstemningsområder, der ikke er omfattet de foreslåede ændringer, er den nuværende fordeling af tilforordnede/valgstyrere mellem partierne foreslået fasthold og indarbejdet i sidstnævnte bilag.

Retsgrundlag

De respektive valglovgivninger

Budgetmæssige konsekvenser

Der er i budget 2024 og overslagsårene indregnet en budgetbesparelse på 40.000 kr. pr. valg

Indstilling

Staben indstiller at Gruppeformandsmødet anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender

atafstemningsområderne Saltum, V. Hjermitslev og Ingstrup slås sammen med Saltum som fremtidigt afstemningssted
atafstemningsområderne Pandrup og Kaas slås sammen med Jetsmark skole som fremtidigt afstemningssted
atafstemningsområderne Nørhalne og Biersted slås sammen med Nørhalne som fremtidigt afstemningssted
atafstemningsområderne Birkelse og Gjøl slås sammen med Birkelse som fremtidigt afstemningssted
atafstemningsområderne Halvrimmen og Arentsminde slås sammen med Halvrimmen som fremtidigt afstemningssted
atafstemningsområderne Brovst og Tranum slås sammen med Brovst som fremtidigt afstemningssted
atafstemningsområderne Trekroner og Ørebro slås sammen med Trekroner som fremtidigt afstemningssted
atantallet af politiske valgstyrere/tilforordnede fremadrettet fastsættes 105 valgstyrere/tilforordnede til et valg og 142 valgstyrere/tilforordnede ved to valg/afstemninger.
atfordelingen sker efter forholdstalsvalg jf. opgørelsen i sagsbeskrivelsen
atGruppeformandsmødet fordeler antallet af valgstyrere/tilforordnede og formænd på de 12 afstemningssteder jf. fordelingen pr. sted og forholdstals beregningen.

3 KOMMENTARER

  1. Må jeg forsigtigt foreslå besparelse på 1 afstemninfsted mere. Skovsgaard lægges sammen med Brovst, der så bliver af ca. Samme størrelse som Jetsmark
    Må jeg ydmygt spørge om der er muligheder for transport af gangbesværede til valgstederne og…. om der efterfølgende avalueres på valgdeltagelsen fra de nedlagte valgsteder.
    Mvh. Gerda Kanstrup.

  2. Håber godt nok, at det foreslag bliver stemt ned.
    Vi brokker os tit over manglende valgdeltagelse også er svaret at gøre det sværere at stemme.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn