Ny bog går tæt på Murer-Kjeld og flytningen af Rubjerg Knude Fyr

Foto af Kjeld Pedersen på dagen, hvor flytteprojektet kulminerede. Foto: Dafolo.
Print Friendly, PDF & Email

I efteråret 2019 fulgte både ind- og udland med i murermester Kjeld Pedersens enorme projekt med flytningen af fyret ved Rubjerg Knude, som skulle redde fyret fra en trist skæbne i havet. Aktionen lykkedes, og på store jernrulleskøjter blev det 750 tons tunge fyr flyttet i sikkerhed.

Mange turister ventes at lægge turen forbi Rubjerg Knude i løbet af den forestående sommer for at se resultatet af den flytning, der er blevet lidt af et fænomen.


I en ny bog, som udkommer mandag den 11. maj på Dafolo Forlag, dokumenteres den enestående mission i tekst og billeder. Bogen er skrevet af journalist ved TV2 Nord, Jesper Christiansen.

Siden det første møde med murermesteren i juli sidste år har han brugt mange dage og timer ved fyret i al slags vejr i selskab med Kjeld Pedersen og hans folk. Sammen med fortællingen om fyrets flytning indeholder bogen en række flotte fotos af den betagende natur, der omgiver Rubjerg Knude Fyr.


I bogen skriver forfatteren:

Man kan se det på lang afstand, når man nærmer sig. Rubjerg Knude Fyr. Der står det ude i horisonten, når man drejer ind på vejen og sætter kursen mod Lønstrup. Først fanger øjet den store sandklit for enden af de grønne marker og træer. Herefter det hvide fyr som står alene i sandet. Der er intet omkring det. Kun fyret i den enorme vandrende sandklit. Oplevelsen kan ikke beskrives. Den skal opleves. Det skal opleves, hvordan naturens elementer kan ændre sig på få meter. Der kan være solskin og vindstille på parkeringspladsen, mens der er blæst og sandstorm ved fyret.”

For murermester Kjeld Pedersen har Rubjerg Knude Fyr altid stået der, og for ham var det altafgørende, at fyret blev reddet. ”Fyrtårnet” sætter fokus på Kjeld Pedersens helt særlige kærlighedsforhold til det 120 år gamle fyr. For selv om fyret mistede sin funktion som fyr for mere end 50 år siden, er fyret ikke bare et fyr for Kjeld Pedersen. Det er noget ganske særligt. I bogen fortæller Kjeld Pedersen: ”Jeg har sagt til Ulla (red. Kjelds kone), at om jeg så skal arbejde gratis, så er jeg ligeglad med det. Bare fyret kommer hen i helle, så jeg har det at kigge på, indtil jeg dør, så er jeg glad”.

Kjeld Pedersens redningsaktion kan i stor grad kobles sammen med nedtagningen af Mårup Kirke for nogle år siden. En opgave som Kjeld Pedersen var ansat til at varetage for Naturstyrelsen. Da Mårup Kirke blev pillet ned, forsvandt et vartegn fra Lønstrup, og det har sat sig dybe spor hos den lokale murermester. Det fortæller han for første gang om i ”Fyrtårnet”: ”Jeg kører aldrig derop mere. Jeg elskede den plet lige så meget, som jeg elsker fyret, men nu gør det ondt i maven. Den er bare væk,” siger Kjeld Pedersen om Mårup Kirke.

Bogen kan købes hos boghandleren eller på www.dafolo-online.dk.