Lysten til læsning er eksploderet: Der hentes litteratur som aldrig før

Print Friendly, PDF & Email

En stor del af kulturtilbuddet til den danske befolkning forsvandt pludselig i marts, da offentlige kulturinstitutioner, herunder biblioteker blev lukket på grund af COVID-19. Dog var der ét bibliotek, med en særlig målgruppe der forblev åbent: Nota, det nationale bibliotek for mennesker med syns- og læsehandicap.

Om det er børn, unge, voksne eller ældre, så bliver der hos Nota under COVID-19 dykket ned i samlingen på over 50.000 titler og slugt bøger som aldrig før. Det kan Nota måle blandt deres mere end 180.000 medlemmer, hvoraf godt 70.000 er børn og unge i alderen 10-19 år.


Fra Danmarks nedlukning og frem til i dag, har Nota kunnet konstatere en markant stigning i læselysten blandt vores medlemmer. I Notas app er mængden af downloadede lånerbøger fordoblet: mere end 1600 bøger bliver læst færdige om dagen, imod 800 før Coronakrisen. Hertil kommer at 2.1 million har åbnet Notas app i april, hvor det før Corona, ”kun” var 1.3 million der åbnede app’en.

Fakta
Nota er en institution under Kulturministeriet og har en årlig bevilling på godt 40 mio. kr. Samtidig løser Nota opgaver for Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet under Undervisningsministeriet med at tilgængeliggøre undervisningsmaterialer for alle lige fra grundskole til AMU kurser til videregående uddannelser m.m. Der er knap 80 ansatte i Nota og Nota har 180.000 medlemmer.

Det hele har kunnet lade sig gøre fordi Nota i vid udstrækning er et digitalt bibliotek. Fra bestilling af bøger, digital opmærkning, automatiseret produktion, distribution og infrastruktur. Næsten alt er online. Derfor har hovedparten af Notas brugere stort set ikke kunnet mærke forskel på Notas services i forhold til nedlukning. Og det har brugerne kvitteret for. Notas brugere har læst på livet løs – både skolebøger og skønlitteratur.

”Som direktør for en nedlukket institution glæder det mig, at vi har kunne levere bøger hele døgnet, alle ugens dage, til glæde for vores mere end 180.000 medlemmer. Jeg er stolt over at se hvordan aktiviteten og læselysten nærmest er eksploderet”, udtaler direktør Michael Wright, Nota.