Nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitetshospital skal sikre, at patienter med COVID-19 får den bedste iltbehandling. Projektet er netop støttet med en bevilling på 5 mio. kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Mange af de hårdest ramte patienter med COVID-19 får under deres hospitalsindlæggelse brug for iltbehandling i en respirator, da sygdommen har sat deres normale lungefunktion ud af spillet. Men sygdommen er så ny, at ingen kender det optimale iltniveau i behandlingen af de mest kritisk syge COVID-19 patienter.
Det er en hårfin balance mellem for lidt og for meget, når det handler om iltbehandling til kritisk syge patienter, hvor der skal gives tilstrækkelig ilt til at sikre kroppens funktion og samtidig undgå skade af lungevævet. Det fortæller overlæge og professor i anæstesi- og intensivmedicin Bodil Steen Rasmussen fra Aalborg Universitetshospital.
– Data fra Wuhan i Kina viser, at COVID-19 patienter med akut lungesvigt har en hyperinflammatorisk tilstand i lungevævet og potentielt øget følsomhed for iltbehandling. Da en optimal dosering af ilt er afgørende for både overlevelse med så få komplikationer efterfølgende som muligt, har vi brug for at vide mere om, hvordan vi bedst behandler disse patienter. Vi kan ikke nødvendigvis overføre erfaringerne fra, hvordan vi behandler andre lungesvigtspatienter, fortæller Bodil Steen Rasmussen.
Videreførelse af igangværende studie
Bodil Steen Rasmussen er netop ved at færdiggøre verdens største studie af iltbehandling til intensive patienter med akut lungesvigt. Næsten 3000 patienter fra 7 forskellige lande og 35 intensivafdelinger deltager i et forsøg, der afdækker udfaldet ved behandling med forskellige iltmængder. Det nye forskningsprojekt bliver en forlængelse, og det betyder, at forskerne hurtigt kan begynde at indsamle data.
– Det er en stor fordel, at vi allerede har et setup og vi derfor kan komme hurtigt i gang med projektet af COVID-19 patienter på intensivafdeling. I studiet skal vi bruge data fra 800 COVID-19 patienter, forklarer Bodil Steen Rasmussen.
Hun forventer, at resultaterne af studiet kan være klar om et halvt til et helt år.
– Der er desværre ikke noget der tyder på, at vi slipper af med coronavirus inden for en overskuelig fremtid, så det er afgørende, at den eneste behandling vi for nuværende har til de hårdest ramte patienter – nemlig iltbehandlingen – er så god som mulig, siger Bodil Steen Rasmussen.