Mulighed for tidligere pension

Rasmus Prehn (A)
Print Friendly, PDF & Email

Vi kender alle mennesker, der har knoklet et helt liv med fysisk eller psykisk hårdt og krævende arbejde. De er nedslidte og brugt op…
.
Af Rasmus Prehn, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, valgt i Nordjylland 

Nogen må tage smertestillende piller for at komme igennem dagen uden for mange smerter. Andre må starte dagen i træsko, før de kan bukke sig ned og få sikkerhedsskoene på. Ikke få seniorer går ned i tid eller sygemelder sig, fordi arbejdet bliver for stressende, opslidende og uoverkommeligt. 

For disse mennesker er det helt urimeligt, at Danmark har en af verdens højeste pensionsaldre. Og når vi tænker på, at fx ufaglærte arbejdere har markant kortere levetid end gennemsnittet af danskere, er der noget grundlæggende uretfærdigt i, at de skal have kortere tid med deres børnebørn. 

Derfor foreslår Socialdemokratiet nu en ny ret til tidlig folkepension for dem, som er nedslidte eller har været længst på arbejdsmarkedet. Vores model bliver rettighedsbaseret, så alle, der lever op til en række helt konkrete kriterier, får ret til tidligere pension. For at sikre, at der ikke er nogen, der falder udenfor kriterierne, som faktisk er nedslidte, så laver vi også en visitationsordning. Her kan man ansøge og få en vurdering af, om man også skal omfattes af den nye tidligere pensionsalder. 

Vi vil også forbedre vilkårene for de seniorer, der har helbredet til at blive på arbejdsmarkedet. Vi vil forbedre seniorordninger og arbejdsmiljøet, så det er en reel mulighed at blive nogle ekstra år på jobbet. Men hvis vi vil sikre en værdig tilbagetrækning for alle på arbejdsmarkedet, så vi kommer ikke uden om en ny tidligpensionsordning for de mest nedslidte.