Nej til lavere pensionsalder for faglærte og ufaglærte

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Virksomhederne kan ikke undvære de ældre faglærte og ufaglærte medarbejdere. Derfor er Socialdemokratiets udspil om en tidligere tilbagetrækning for de faglærte og ufaglærte en helt forkert vej at gå, mener Dansk Byggeri…
.
AF Klaus Hansen

Allerede i dag har mange virksomheder i bygge- og anlægsbranchen svært ved at tiltrække de kvalificerede medarbejdere, de har brug for. Sidste år søgte hver fjerde virksomhed i branchen forgæves efter medarbejdere, og om ti år vil der mangle omkring 17.000 faglært inden for bygge- og anlæg.

– Ældre faglærte og ufaglærte er helt nødvendige for vores virksomheder. De har erfaring og er med til at uddanne de næste generationer af håndværkere. Socialdemokratiets forslag om at medarbejdere have ret til at gå på pension efter et bestemt antal år på arbejdsmarkedet vil efterlade virksomhederne med en endnu større rekrutteringsudfordring, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Arbejdsmarkedet er fleksibelt

Det danske arbejdsmarked er kendetegnet ved at være meget fleksibelt. I løbet af et arbejdsliv skifter mange både job og branche flere gange, også inden for bygge- og anlægssektoren. Det er de færreste, der kan klare et hårdt fysisk arbejde hele arbejdslivet. Men ny teknologi og tekniske hjælpemidler på byggepladserne har i stor udstrækning gjort arbejdet mindre fysisk krævende. Og samtidig findes der i alle brancher mange forskellige jobfunktioner.

– Ældre faglærte og ufaglærte har typisk erfaring og kompetencer, som kan bruges mange steder på arbejdsmarkedet. Murersvenden kan eksempelvis blive ansvarlig for virksomhedens materiel, og i byggeindustrien mangler man faglærte og ufaglærte med erfaring fra bygge- og anlægsbranchen til jobfunktioner, der ikke er fysisk krævende som for eksempel at betjene maskiner o.l., siger Louise Pihl.

Et godt og langt arbejdsliv

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil invitere arbejdsmarkedets parter til drøftelser om udspillet, hvis hun danner regering efter næste valg.

– Dansk Byggeri møder gerne op. Men fokus må være på, hvordan man sikrer et godt og langt arbejdsliv for både faglærte og ufaglærte. Ikke at trække kompetente og erfarne medarbejdere ud af arbejdsmarkedet, siger underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri.