Mulighed for at søge rentefrit lån til små og mellemstore virksomheder fra tirsdag

Foto: Skattestyrelsen.
Print Friendly, PDF & Email

For at styrke danske virksomheders likviditet under coronakrisen kan små og mellemstore virksomheder, der har indbetalt moms for andet halvår og fjerde kvartal 2019, få udbetalt beløbet igen som et rentefrit lån. Det har et enigt Folketing besluttet, oplyser Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Virksomhederne kan indsende ansøgning om udbetaling af lånet fra tirsdag den 5. maj 2020 og i en begrænset periode frem til 15. juni 2020. Ansøgningerne om udbetaling af lånet skal ske gennem virk.dk, men behandles af Skattestyrelsen. Skattestyrelsen skønner, at der samlet vil kunne søges om lån for 35 mia. kr.


– Vi ved, at mange virksomheder er presset på likviditeten, så vi forventer at modtage mange ansøgninger om lån. Dem sidder vi fra tirsdag klar til at behandle, og vi forventer at kunne udbetale de første penge i løbet af fem arbejdsdage, siger Peter Thorgaard, der er underdirektør i Skattestyrelsen.

Lånemuligheden gælder også for virksomheder, der har afregnet lønsumsafgift efter den såkaldte metode 4 med frist den 15. april. Det drejer sig fx om tandlæger, fysioterapeuter, ergoterapeuter og vognmænd, herunder taxa.

Lånet skal tilbagebetales 1. april 2021.


Visse virksomheder får ikke lov til at låne
Skattestyrelsen skønner, at op mod 300.000 små og mellemstore virksomheder vil kunne benytte sig af den nye lånemulighed. Men en række virksomheder vil ikke kunne få del i lånene.

– Der en række virksomheder, som ikke er omfattet af lånemuligheden. Det gælder bl.a. for virksomheder, der inden for de sidste tre år har fået fastsat momsen foreløbigt, fordi de ikke har indsendt en momsangivelse, som de skulle. Det gælder også for virksomheder, hvor ejeren eller en i virksomhedens ledelse inden for de sidste 10 år er dømt for skatte- eller afgiftssvig, forklarer Peter Thorgaard.

Øvrige virksomheder, der ikke er omfattet af lånemuligheden, er bl.a. virksomheder, der er under konkurs, tvangsopløsning eller likvidation.

Virksomheder, som har gæld til staten, kan dog, trods dette, være omfattet af lånemuligheden. For disse virksomheder vil lånet imidlertid ikke blive udbetalt til virksomheden, men vil i stedet blive anvendt til at dække virksomhedens gæld.

Læs mere om lånemuligheden på skat.dk/corona