Lise Vandborg fra Nybyggerne deler gør-det-selv råd: 4 tips til at friske sommerhuset op

Lise Vandborg
Lise Vandborg fra Nybyggerne købte et sommerhus sidste år, og nu deler hun ud af sine gør-det-selv-tips til at friske sommerhuset op Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Lise Vandborg fra Nybyggerne deler gør-det-selv råd: 4 tips til at friske sommerhuset op

Flere danskere har brugt årene med corona og nedlukninger til at indfri ønsket om at blive ejer af et af Danmarks mere end 200.000 sommerhuse. En af de nye ejere er renoveringseksperten Lise Vandborg fra Nybyggerne, som overtog et sommerhus i Løkken sidste år sammen med sin mand, og nu deler sine råd og gør-det-selv tips til at skabe et personligt feriehelle. Det første råd overrasker.

Foråret er her og med det følger for mange traditionen tro klargørelse af sommerhuset, som skal gøres i stand til de kommende sommeraftener og hyggestunder. For nogle gælder det, at sommerhuset skal piftes op, mens der for andre gælder den helt store tur med ny indretning, renovering af badeværelset eller et nyt gulv. Men hvor starter man?

– Vi kan se i en rundspørge, vi har lavet, at mere end hver tredje dansker har stor erfaring med gør-det-selv projekter. Så når sommerhuset skal renoveres eller blot piftes en smule op, vil mange formentlig ty til at lave forbedringerne selv. Vi har derfor spurgt Lise Vandborg fra ’Nybyggerne’, som lige nu er i fuld gang med at renovere og puste nyt liv i et gammelt sommerhus, om hendes bedste tips til gør-det-selv-folket, siger Mogens Fisker, administrerende direktør hos Timberman.

  1. Start med at gøre ingenting

Lad værktøj og pensler stå og tag en dyb indånding, før du går i gang med at fjerne et køkken eller rive gulvet op. Sådan mener Lise Vandborg, som gerne tænker sig om en ekstra gang, inden nedbrydningshammeren sættes i gang.

– Tænk gerne over at bibeholde så mange originale features og gamle møbler som muligt. Da vi overtog vores sommerhus, var der flere ting, vi forsøgte at beholde. Vi undersøgte blandt andet nøje, om gulvet og træpanelerne på væggene kunne bevares. I sidste ende blev gulvet dog udskiftet, mens vi bibeholdt panelerne og gav dem en klat maling – og det giver den her rare sommerhusstemning at bevare nogle elementer.

  1. Gå på genbrugstur og upcycle ældre møbler

Ting med sjæl og historie kan være med til at skabe en rød tråd og tilføre personlighed til dit sommerhus. Dét siger Lise Vandborg, som giver et par idéer med på vejen:

– I genbrugsbutikker i sommerhusområderne kan du ofte finde sjove ting og unikke fund. Gå fx på jagt efter et billede fra lokalområdet eller en gammel bordplade, som kan upcycles med microcement. Vores køkken i sommerhuset er eksempelvis købt brugt fra en kolonihave, og vi fandt låger dertil et andet sted. Det gør både godt for pengepungen og miljøet, mens det giver sommerhuset charme og sjæl fremfor et helt nyt og klinisk udtryk.

  1. Overvej hvilke opgraderinger, der godt må koste lidt ekstra

Lise og hendes mands strategi med at upcyle og beholde så meget i sommerhuset som muligt har betydet, at de kan prioritere kvalitet på de ændringer, de finder nødvendige. Og ifølge Lise er det netop en god idé at overveje, hvilke projekter du gerne vil kaste flere penge efter:

– I vores sommerhus var gulvet slidt, men heldigvis betød vores øvrige besparelser, at vi kunne prioritere at udskifte det med et Timberman trægulv, der kan holde til mange års vask, slid, hunde og børn, så vi ikke skal bruge unødig tid på vedligehold. Af samme årsag valgte vi matte fliser på badeværelset, hvor ridser og vand på gulvet ikke ses så hurtigt. Tænk gerne over at prioritere projekter, som både løfter sommerhuset æstetisk, men også funktionelt, så I kan holde så meget fri som muligt, når I er der.

  1. Undgå at skele for meget til trends

Hvert år kommer der nye populære farver, nye materialer og specielle indretningstendenser. Men Lise Vandborgs sidste råd til at skabe et hyggeligt sommerhus er, at du ikke skal lade sig overrumple af de mange trends og tendenser.

– Du skal ikke lade sig overtale af alt, hvad du ser på de sociale medier og i boligmagasinerne. De er rigtig gode inspirationskilder, og det er ikke fordi, vi ikke selv følger trends i vores indretning overhovedet. Men det vigtigste er, at du fx maler i en farve eller indretter i en træsort, som du selv synes er fedt. Det er i sidste ende dig selv, som skal føle sig tilpas og hjemme i sommerhuset, afslutter Lise Vandborg.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn