Beskyt dig i solen – og forebyg 9 ud af 10 tilfælde af modermærkekræft

En bredskygget hat beskytter både ansigt og nakke mod solen. Foto: Unsplash.com.
Print Friendly, PDF & Email

Vi danskere elsker at være ude i det gode vejr i forårs- og sommermånederne. Solen varmer og gør os glade, men det er vigtigt, at vi nyder den med omtanke.

Får vi for meget sol, risikerer vi nemlig smertefulde solskoldninger på kort sigt og en øget risiko for modermærkekræft på længere sigt. 


Potentialet for forebyggelse er større, end de fleste tror
De fleste danskere ved godt, at risikoen for modermærkekræft stiger, når de får for meget sol. Men kun fem pct. ved, at ni ud af 10 tilfælde af modermærkekræft skyldes uv-stråling og dermed kan forebygges. Det viser tal fra en webbaseret rundspørge, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har gennemført.

Om undersøgelsen
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har en i webbaseret rundspørge i marts 2020 spurgt 1.011 danskere over 18 år om deres viden, holdninger og adfærd, når det kommer til solbeskyttelse. Dataindsamlingen blev gennemført af analysebureauet Voxmeter, og data er repræsentativt ift. køn, alder og region og overordnet ift. uddannelse.

Undersøgelsen viser blandt andet:

– At kun fem pct. af danskerne ved, at det er ni ud af 10 modermærkekræfttilfælde, der skyldes uv-stråling

– At hver tredje (32 pct.) tror, at det er halvdelen eller færre af alle modermærkekræfttilfælde, der skyldes uv-stråling

– At 60 pct. altid eller ofte søger skygge, 53 pct. altid eller ofte bruger solcreme og 21 pct. altid eller ofte bruger bredskygget hat midt på dagen om sommeren i Danmark

– At 80 pct. følger mindst ét solråd altid eller ofte, mens kun 10 pct. følger alle tre. solråd altid eller ofte midt på dagen om sommeren i Danmark

I alt har 1.011 danskere over 18 år svaret på spørgsmål om deres kendskab til sammenhængen mellem uv-stråling og modermærkekræft.

Ifølge Peter Dalum, der er projektchef i Solkampagnen, betyder resultaterne, at motivationen for at følge solrådene kan blive endnu større:

– Modermærkekræft er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig, hvis den ikke opdages i tide. Men det er også en kræftform, der er rigtig god mulighed for at forebygge. Hvis flere danskere vidste, hvor stor en betydning, uv-stråling har for risikoen for modermærkekræft, ville flere måske huske skygge, solhat og solcreme, siger Peter Dalum.


Vi glemmer solhatten
I rundspørgen er danskerne også blevet spurgt til, hvor ofte de følger solrådene, når de er ude midt på dagen om sommeren i Danmark. Mens omkring halvdelen af danskerne altid eller ofte søger skygge og bruger solcreme, er solhatten mindre populær: Kun en ud af fem danskere bruger altid eller ofte en bredskygget hat som solbeskyttelse. Men der er rigtig god grund til at huske hatten:

– Ansigt og nakke er meget udsatte steder, der hele tiden får sollys, når vi er uden for midt på dagen. Den bredskyggede hat kan effektivt afskærme netop nakke og ansigt fra den direkte sol, siger Jette Jul Bruun, der er underdirektør i TrygFonden.

Hun henviser til en tidligere rapport fra Solkampagnen, der viser, at ansigt, nakke, hænder og fødder er de steder på kroppen, hvor flest angiver at være blevet solskoldet. Se rapporten her: Danskernes Solvaner i sommerferien 2018.


Ny indsats kan gøre danskerne klogere på solbeskyttelse
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne lancerer i dag de første tre af i alt fire animerede informationsfilm, der skal give danskerne mere viden om, hvorfor solbeskyttelse er så afgørende for at undgå modermærkekræft. Filmene kan ses på www.solkampagnen.dk.


Få hjælp til solbeskyttelse med appen ’UV-INDEKS’
Når uv-indekset er på 3 eller derover, bør man beskytte sig mod solen. Det gælder både i Danmark og i udlandet.

Den gratis app UV-INDEKS fortæller dig, hvad uv-indekset ligger på, lige præcis der hvor du befinder dig. Appen kan altså være en god hjælp til at vide, hvornår man skal solbeskytte sig.

Appen tager højde for din personlige hudtype, og den fortæller dig, hvor længe du kan opholde dig i solen, før du risikerer solskoldning, ved et givent uv-indeks.

Appen virker på over 1 mio. lokationer i ind- og udland, så du aldrig skal være i tvivl om, hvornår det er tid til at solbeskytte sig – lige meget om det er på solferie eller derhjemme.

Appen kan hentes gratis i App Store eller Google Play.