1. maj 2022 tale af Ane Halsboe-Jørgensen

Ane Halsboe-Jørgensen. Foto: Steen Brogaard.


På vej hertil kørte jeg forbi flere tankstationers store lysende prisskilte. Langt over 15 kroner literen. En meget synlig påmindelse om den tid, vi står i lige nu. Ud af coronaens skygge og direkte ind i en ny krise, der har afkroge ud alle steder og kalder på øjeblikkelig handling. En krise der kræver solidaritet og sammenhold ikke bare i Danmark men på tværs af hele Europa og den vestlige verden.

Det er selvfølgelig Putins invasion af et fredeligt demokratisk land på europæisk jord, jeg henviser til. En krig der har startet en kædereaktion af begivenheder, som vi nu må forholde os til.

-- annonce ---


Det kompas regeringen styrer efter i håndteringen af denne krise, er netop de værdier, vi hylder og minder hinanden om i dag – 1. maj. Sammenhold og solidaritet. Sjældent har det været så vigtigt at rykke sammen, stå sammen og forsvare. Forsvare vores demokrati, vores frihedsrettigheder, vores åbne solidariske samfund, og dem der har mindst men mest at miste. Og det gør vi. Internationalt og nationalt.

Putins vanvittige krig har forstærket de prisstigninger på fødevarer og energi, vi allerede så tage fat som følge af opsvinget efter corona. Prisstigninger som gør mest ondt på de danskere, der i forvejen har allermindst. Men også på helt almindelige familier, der pludselig må se opsparingen til sommerferien ædt op af større regninger til benzin, opvarmning og helt almindelige dagligvarer. Det vender jeg tilbage til.

Danmark står skulder ved skulder med det tapre ukrainske folk, der lige nu oplever ufattelige lidelser og rædsler. Det tydelige budskab sendte jeg til min ukrainske kollega, da vi talte direkte sammen i denne uge. De kæmper for deres liv og deres frihed med et mod og en styrke, man kun kan beundre, og som har rørt mig dybt. Vi sender penge. Vi sender våben. Og vi tager med åbne arme imod de tusindvis af hovedsageligt ukrainske kvinder og børn, som har søgt tilflugt i Danmark.

I løbet af de seneste måneder har vi set et internationalt sammenhold, jeg ikke mindes i min levetid. Putin regnede med han kunne splitte Vesten. Det omvendte er sket. Vi har med ekstrem hast og enighed i EU vedtaget sanktioner, der rammer russisk økonomi, Putin og hans inderkreds. Hver især overvejer de europæiske lande deres forsvars- og sikkerhedspolitik. Tyskland har brudt med årtiers udenrigspolitik og vil investere massivt i forsvar. Ja de vil endda forære kampvogne til Ukraine. Og Finland og Sverige drøfter medlemskab af NATO.

De første måneder af den her krig allerede har bevist, at det bedste modsvar til Putin er at styrke og udbygge vores alliancer, fællesskab og sammenhold i Vesten. Dét er vores vigtigste våben mod galskaben i Kreml – og den bedste garanti for tryghed i Europa. Det er med andre ord tid til sammenhold – ikke forbehold. Derfor anbefaler vi klart danskerne at stemme ja til Danmarks deltagelse i det europæiske sikkerheds- og forsvarssamarbejde ved at afskaffe forsvarsforbeholdet den 1. juni.

Herhjemme var det første, der blev påvirket af Putins krig, vores udgifter til varme og energi. Udgifter som ofte rammer dem hårdest, som har mindst. Derfor forslår regeringen konkret en skattefri ældrecheck på 5.000 kr. i år til 290.000 folkepensionister, der har mindst. Og ekstra økonomisk støtte til dem, som er varigt trukket tilbage fra arbejdsmarkedet, f.eks. førtids- og seniorpensionister.

De høje benzinpriser rammer også de danskere hårdt der er afhængige af deres bil til at komme på arbejde og få hverdagen til at hænge sammen. Det gælder især her i Nordjylland, hvor afstandene er noget andet end i København. Derfor foreslår regeringen, at vi allerede i år forhøjer kørselsfradraget for de danskere, som er mest afhængige af deres bil for at komme på arbejde.

Der er allerede indgået en aftale om en økonomisk håndsrækning til de allermest trængte familier. Vi giver en varmecheck målrettet de familier der er hårdt ramt af stigende energipriser. Over 400.000 danske hjem vil få 6.000 skattefrifri kr. som en hjælp til at betale varmeregningen.

Men det er ikke nok at symptombehandle de højere udgifter til energi. Krigen har for alvor slået fast, at klimapolitik også er sikkerhedspolitik. Kort sagt. Vi skal gøre os helt fri af Putins gas. Og her spiller den grønne omstilling hovedrollen. En omstilling som denne regering har sat skub i, fra vi trådte til. Men der skal endnu mere fart på nu.

Med ”Danmark Kan Mere II” sætter vi en grønnere og mere sikker retning for Danmark. Vi udfaser naturgassen og sætter fart på udbygningen af grøn energi og eksporten af grønne løsninger til resten af Europa. Vi har fremlagt en grøn skattereform med en høj ensartet CO2-afgift, der samtidigt bevirker, at vi ikke lukker virksomheder og derved sender forureningen og arbejdspladserne ud af landet. I stedet sikrer vi en grøn omstilling her i Danmark.

Det er svært at forudsige, hvordan krigen kommer til at påvirke os herhjemme på den lange bane. Men vi står et godt sted med en stærk økonomi. Og en ting er sikkert: Præcis som under corona må vi ikke vakle. Vi må tage hånd om hinanden og ikke efterlade regningen, til dem der i forvejen har mindst.

Vi ved ikke med sikkerhed, hvilke udfordringer den her krise bringer os. Men vi kender det kompas, vi skal styre efter. Solidaritet, retfærdighed og sammenhold. Glædelig 1. maj.

Ane Halsboe-Jørgensen tale i dag hos 3F Brønderslev, Nordens Alle 12 i Brønderslev. Ved åbningen af Dronninglund Kunstcenters forårsudstilling, “Transparens” og derefter Tale hos FH i Bratskov, Fredensdal 8 i Brovst.