Veteran- og Kræmmermarked i Tranum ER en del af noget større

Egnssamlingen Tranum
Veteran- og Kræmmermarked den 24. juni, hvor Egnssamlingen dannede rammen, og hvor hele pladsen summede af liv. Foto: Privat

Veteran- og Kræmmermarked i Tranum ER en del af noget større

Lørdag den 24. juni blev der afholdt Veteran- og Kræmmermarked ved Egnssamlingen i Tranum. Veteran- og Kræmmermarked i Tranum blev skudt i gang af formand for Kultur,- Fritid-, og landdistriktsudvalget i Jammerbugt Kommune.

-- annonce ---
Formand for Kultur-, fritid- og Landdistrikter i Jammerbugt Kommune Helle Bak Andreasen Foto: Privat


I sin velkomsttale sagde Helle Bak Andreasen:

En del af noget større er DBU´s slogan. Men det synes jeg godt at vi må låne – også her i Tranum i dag. I er nemlig en del af noget større – ikke bare i dag til Veteran- og Kræmmermarked hvor Egnssamlingen danner rammen, men hvor hele pladsen summer af liv – dejligt.

I ER nemlig en del af noget større hvor fortid, fremtid og nutid netop er ord der kendetegner stedet her. Som de fleste af jer ved står lokalhistorie mit hjerte nært. Det har det ikke altid gjort – men ting har det jo med at ændre sig med alderen. Det er nemlig af uvurderlig betydning med et sted som dette og dage som disse. 

Et veteran- og kræmmermarked kan ikke stå alene. Det er godt at have som en ekstraordinær begivenhed, for det sætter fokus på arbejdet – vi ser sjove ting og ting vi kan relatere os til fra historien eller vores barndom. Og det er godt og nødvendigt at bevare.

Det er nemlig vigtige parametre. Et godt og relevant ordsprog siger: for at forstå nutiden skal du kende fortiden.

Historien er  vigtig for alle mennesker og vi har alle en historie med os – om vi vil det eller ej. Men vi skal jo netop huske på at historien er med til at forme os til de mennesker som vi er i dag. Så er det jo op til os selv at bruge netop de ting som vi har med i vores berømte rygsæk – men vi har også selv et stort ansvar for derefter at forme det liv som vi gerne vil – ud fra vores egen historie. 

Stedbunden historie er jo nok det der rører vores hjerter mest. Vi vil nok helst se og beskæftige os med historier som vi på en eller anden måde kan relatere os til. Netop fordi vi ved at det har været med til at forme os – gøre os til de mennesker vi er i dag. Og netop derfor er det vigtigt at bevare og støtte op omkring for det kan jo ikke genskabes hvis ikke nogen tager ansvar. De gør I i allerhøjeste grad her i Tranum. 

Men hvor er det også fantastisk at høre om ting der netop har været med til at forme et helt samfund. Forleden afslørede vi jo en mindestele for Johan Skjoldborg ude ved Bratbjergsøerne.

Og jeg har tænkt over det efterfølgende – hvor er det godt at vi også har haft mennesker udefra til at komme med input til et helt samfund for på den måde at videreudvikle det. Og hvis vi så skal overføre det til i dag, har vi alle jo også brug for input udefra. Men måske skal vi være lidt mere kritiske, for vi bliver jo bombarderet med indtryk døgnet rundt. Der kører news på tv´et i døgndrift, Facebook kommer med opslag døgnet rundt sammen med diverse andre medier. Og det er nok der vi er nødt til at bruge vores sunde fornuft og sortere lidt i de nyheder og ikke tro på at alt vi læser på FB er de ægte nyheder.

Netop sortere i hvad der er de ægte historier som er med til at forme vores samfund – og dermed vores fortid. Kildekritik kan man vist også kalde det, hvilket jo også er vigtigt i det lokalhistoriske arbejde. Men blot at vi er bevidste om vigtigheden i at se på alt der former os.

En anden vigtig faktor i lokalhistorie og stedet her er jo også ordet fællesskab. Et særdeles vigtigt ord – især i det samfund – den tid som vi står midt i, hvor flere og flere desværre bliver ensomme. Og det er både unge og ældre. 

Det vil vi gerne undgå i Jammerbugt Kommune. Ikke en nem sag. Men noget vi efter min mening bør tale åbent om. For gør vi det, imødekommer vi måske netop ensomhed. At vi alle bliver mere opmærksomme på hinanden, husker hinanden og ikke mindst bruger hinanden. 

Jeg tror jo på, at alle kan noget, alle kan bidrage med noget. Vi har det nok bare sådan at det er så let bare at spørge hinanden – dem man er vant til at omgås og som man kender. Men måske skal vi alle blive bedre til at række ud og prøve at få flere med i  vores fællesskaber. Det ER I i særdeles gode til her – men lad os tænke over det i hele livets sammenhænge. Ved bare at spørge en person viser man jo netop omsorg til et medmenneske, og det er i min verden det allervigtigste, som vi kan gi´ til hinanden.

Så jo – et veteran- og kræmmermarked i Tranum ER en del af noget større. Det er med til at forme os – det er med til at give fællesskab – det ER inkluderende. Så min konklusion er blot, at give et stort anerkende skulderklap til alle jer der står bag. 

TAK for alt forarbejdet – tak til alle der stiller op her i weekenden. I giver noget af Jer selv til netop fællesskabet og det er utrolig vigtigt.

TAK for det kæmpe arbejde i dag – men ikke mindst en kæmpe tak for det vedholdende arbejde i det lokalhistoriske felt til daglig.

Tak for ordet og rigtig god weekend.

Formand for Kultur-, fritid- og Landdistrikter i Jammerbugt Kommune Helle Bak Andreasen Foto: Privat

LÆS OGSÅ: Stele til minde om Johan Skjoldborg – Bratbjergsøerne

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn