Sundhedsstyrelsen ændrer anbefalinger: En meters afstand er ofte tilstrækkeligt

Foto: Jammerbugtposten.dk.
Print Friendly, PDF & Email

Vi skal alle fortsat holde afstand og vise hensyn – men hvis vi holder høj hygiejne, så kan vi rykke en smule tættere sammen. Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der søndag har opdateret sine retningslinjer.

Fra i dag starter fase 2 af genåbningen af Danmark, og med den øgede aktivitet i samfundet som følge kommer der mere kontakt mellem mennesker. Da langt de fleste mangler immunitet overfor COVID-19, er der brug for at fastholde og udvikle tiltag, der forebygger smittespredning i samfundet.


En væsentlig forudsætning for genåbningen er således, at hygiejne bliver prioriteret endnu højere, end det allerede er blevet. Vi skal generelt vænne os til at holde en meget højere håndhygiejne, end vi var vant til før COVID-19, og vi skal have et meget større fokus på rengøring af kontaktpunkter og at finde kontaktfri løsninger de steder, hvor mange mennesker mødes.

En meters afstand er ofte tilstrækkeligt
En stor justering i forhold til tidligere er anbefalingerne om afstand i det offentlige rum. Her præciserer Sundhedsstyrelsen nu, at det i langt de fleste tilfælde er tilstrækkeligt med minimum en meter.

Samtidig understreges det, at håndsprit i langt de fleste tilfælde er lige så effektivt som håndvask. Og endelig frarådes der ikke længere buffetservering, forudsat at der holdes en høj hygiejne.

”Det allervigtigste i forhold til at forebygge smittespredning med COVID-19 er, at personer med symptomer selvisolerer sig i eget hjem eller isoleres på sygehus. Derefter følger i prioriteret rækkefølge hygiejne, altså host i ærmet, vask eller sprit hænder, undgå at berøre kontaktpunkter, og at gøre rent. På tredjepladsen kommer at holde fysisk afstand i det offentlige rum, at undgå mylder og at bruge fysiske barrierer, når den tætte kontakt er uundgåelig,” udtaler Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, der samtidig understreger, at Sundhedsstyrelsen fortsat fastholder de fem generelle råd:

  • Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.
  • Host eller nys i dit ærme.
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt.
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.
  • Hold afstand og bed andre tage hensyn.

Med anbefalingen om mindst en meters afstand kommer Danmark på linje med anbefalinger fra WHO og flere af vores nabolande.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog fortsat mindst to meters afstand i særlige situationer, som f.eks. ved fællessang, råb eller foredrag, hvor der kan være øget risiko for dråbesmitte, eller i mødet med personer, der har øget risiko for alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med COVID-19, f.eks. ved besøg på plejecentre.