Peter og Purmina vil hjælpe forældreløse indiske børn til uddannelse

I forbindelse med en jordomrejse stiftede Peter Simonsen bekendtskab med børnehjemmet i Hyderabad. Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Peter og Purmina vil hjælpe forældreløse indiske børn til uddannelse

For børn der vokser op på et børnehjem, kan uddannelse være forskellen på et liv i fattigdom og en tilværelse med job og en solid indtægt. Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld har med en donation på 100.000 kroner sikret videreuddannelse af 22 børn.

Beskeden om donationen blev modtaget med stor glæde og taknemmelighed ikke blot hos Hyderabadfondens danske formand, Peter Simonsen, men også hos børnehjemmet i Hyderabad i Indien.

– Det er virkelig fantastisk – med denne donation kan vi sikre videreuddannelse for 22 børn, hvilket er af stor betydning i et land som Indien, siger Peter Simonsen.

Udover at donationen på de 100.000 kroner rækker til uddannelse af 22 børn, er der også penge til at få foretaget nødvendige reparationer på børnehjemmet, der blev etableret i 1955 af et indisk ægtepar. Parret havde bevidst fravalgt at stifte familie, fordi de oplevede, hvordan fattige børn blev efterladt af deres forældre. I stedet dedikerede ægteparret deres liv til at give disse børn bedre livsvilkår.

Et brud med den sociale arv

Hyderabadfonden består af danske sponsorer, som støtter driften af børnehjemmet, der i dag har en skole, som er godkendt af den indiske regering. I kraft af undervisningen på skolen har flere af eleverne klaret sig så godt, at de har potentiale til at læse på universitetet, og det koster 10.00 rupees pr. år at læse på universitetet – det svarer til 833 danske kroner. Disse penge har børnehjemmet ikke mulighed for at skaffe, og derfor er bidrag fra sponsorer og fonde meget betydningsfulde.

– Indien har ikke et socialt sikkerhedsnet, og der findes stadig et kastesystem. Kommer man fra et børnehjem, betragtes man som værende i bunden af samfundet. Med en uddannelse kan disse børn og unge gøre sig fra af kastesystemet, bryde den sociale arv og få skabt grundlag for at få et godt job, fortæller Peter Simonsen.

Børnehjemmet ”Rhadakishan Homes” blev oprettet i 1955 af et ægtepar, der fravalgte at få børn for i stedet at hjælpe forældreløse og efterladte børn. Foto: Privat

Adoption førte til fond

Hyderabadfonden blev etableret af Peter Simonsens onkel, Finn Ortved Petersen, der i 1974 var i Indien sammen med sin hustru for at hente en lille pige, som de havde adopteret. Det viste sig, at deres lille datter var blevet efterladt under hækken ved børnehjemmet. Hjemmet gjorde så stort et indtryk, at Finn Ortved Pedersen, straks efter hjemkomsten til Danmark, begyndte at rejse penge for at hjælpe det indiske børnehjem, der på tidspunkt virkelig var trængt økonomisk.

Finn Ortved Pedersen er fortsat aktiv i bestyrelsen, men overdrog for ti år siden formandsstafetten til Peter Simonsen, som blev involveret i fonden, da han var i midten af 20´erne.

I forbindelse med en jordomrejse tilbragte han en periode på børnehjemmet, hvor han mødte den daværende karismatiske leder af børnehjemmet, fru Dhage, som på det tidspunkt havde mistet sin mand. Op gennem 60’erne, 70’erne og 80’erne blev hun ”mor” for mere end 200 efterladte børn.

– Hun slog benene væk under mig, for der var tale om en slags Mother Teresa – en uselvisk og omsorgsfuld kvinde, der hjalp de mange efterladte børn. Da jeg rejste hjem, var jeg meget påvirket af mødet med hende, og jeg spurgte min onkel, om jeg kunne hjælpe, siger Peter Simonsen, der i dag driver den Aalborg-baserede konsulentvirksomhed Blendit sammen med en partner. 

En drøm er gået i opfyldelse

Ægteparret Margit og Kjeld Andersen etablerede i 1979 Sol og Strand Feriehusudlejning A/S. Parret har nu overdraget ejerskabet til en fond ud fra et ønske om dels at bevare og udvikle virksomheden på danske hænder og dels at støtte velgørende og lokale formål. 

– Vi glæder os over at kunne støtte Hyderabadfonden, som gør en stor indsats for at hjælpe det indiske børnehjem. Vi er meget bevidste om vigtigheden af en god skolegang, og uddannelse er ensbetydende med viden, udvikling og demokrati. Derfor mener vi, at det har stor betydning, at disse børn hjælpes til en uddannelse, så de kan klare sig selv på sigt, siger Margit og Kjeld Andersen.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn