Nye tal: Stadig stor forvirring om det blå kort på ferien

Fotograf: Francesca Tirico
Print Friendly, PDF & Email

Selv om det blå kort er ved at fylde fem år, er mange danskere stadig i tvivl om, hvordan det egentlig dækker, hvis uheldet er ude på ferien.

Sommeren står for døren, og det betyder pakkede kufferter og billetter til solen i Sydeuropa. Men selvom en stor del af os husker at tage det blå kort med os, så er rigtig mange af os stadig i tvivl om, hvad det egentlig dækker. 

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring. 

I undersøgelsen svarer hver fjerde dansker, at de tror det blå kort dækker behandling på privathospitaler, mens 41 procent siger, at de slet ikke ved det. 

Endnu værre står det til med hjemtransport, hvor kun 27 procent af de adspurgte er klar over, at det blå kort ikke giver ret til at blive transporteret hjem til Danmark med et ambulancefly eller med lægeassistance. 

I undersøgelsen svarer hele 15 procent desuden, at de tror det blå kort dækker i Tyrkiet, der ikke er medlem af EU og derfor ikke er omfattet af ordningen. 

Og den store uvidenhed kan koste dyrt for den enkelte. For hvor man selv skal lægge ud for behandling på privathospitaler, kan man efterfølgende søge om refusion hos Styrelsen for Patientsikkerhed, men når de kommer til betaling for hjemtransport, hænger man selv på den, hvis ikke man har en rejseforsikring. 

“Derfor er det vigtigt at understrege, at det blå kort ikke skal ses som et alternativ til en rejseforsikring men som et supplement,” lyder det fra Dan Kjølhede Laursen, der er direktør i Gouda. 

“Hvis uheldet er ude og du kun rejser med det blå sygesikring, kan du ende med at skulle betale rigtig mange penge, hvis du skal lægge ud for behandling på privathospital og receptpligtig medicin samt, i værste tilfælde, hjemtransport,” siger Dan Kjølhede Laursen, der opfordrer til at tage kontakt til sit forsikringsselskab, hvis man er i tvivl om, hvordan man er dækket inden rejsen. 

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring blandt 1209 repræsentativt udvalgte danskere i marts 2019. 

Med det blå sygesikringskort kan jeg få behandling hos private læger og privathospitaler i EU:

  • Ja: 24 procent
  • Nej: 35 procent
  • Ved ikke: 41 procent

Med det blå sygesikringskort kan jeg få betalt hjemtransport fra EU

  • Ja: 40 procent
  • Nej: 27 procent
  • Ved ikke: 32 procent