Hver anden går i seng med en skærm: Sådan undgår du irriterede smartphoneøjne

Hver anden dansker går i seng med en tændt skærm ved siden af sig. Det kan gå ud over øjnene – særligt hos de unge mennesker. Foto: PR.
Print Friendly, PDF & Email

Hver anden dansker går i seng med sin smartphone, tablet eller computer. Det irriterer øjnene, og ifølge synsekspert vil problemet vokse i fremtiden. Produkter mod skærmtrætte øjne storsælger hos helsekostproducent.

Facebook tjekkes, mails besvares og fjernsynet kører i baggrunden. Danskerne er storforbrugere af skærme i soveværelset, og ifølge en undersøgelse fra Coop kigger halvdelen af os på en skærm, inden vi skal sove.

Det kan have konsekvenser for øjnene, og i fremtiden forventes langt flere at få synsproblemer, fordi skærmforbruget stiger. Det mener Per Michael Larsen, der er direktør i Optikerforeningen.

– Når vi ser på skærmen i mange timer ad gangen, overanstrenger vi øjenmusklerne. Det kan have den konsekvens, at vi bliver mere nærsynede og dermed oplever ikke at kunne se så godt på lang afstand. Udviklingen går lige nu i retning af mere og mere skærmforbrug, og det vil sandsynligvis betyde en stigning i antallet danskere, der får synsproblemer, siger han.

Flere søger alternativ hjælp

Ifølge Coops undersøgelse er det særligt de unge, der udsættes for det blå lys inden sengetid. Hele 69 procent af de 18 til 34-årige svarer, at de kigger på en skærm, inden de lægger sig til at sove. Det er hård kost for øjnene, og tendensen har fået en af landets største helsekostproducenter til at udvikle et nyt produkt, Blue Berry Eye Stress, der er specifikt rettet mod daglige brugere af digitale platforme.

– Vi har aldrig haft så stor en efterspørgsel på vores kosttilskud til stærkere øjne. Det er faktisk blevet et af vores mest solgte produkter, fortæller Lena Bergman, der er country manager i New Nordic Healthcare. Her er salget af øjenkosttilskud steget med 40 procent på bare tre år.

Ifølge undersøgelsen er det kun 28 procent af de 55 til 74-årige, der bruger skærm, lige inden de skal sove. Men med alderen reduceres de stoffer, som er med til at beskytte øjet mod skærmens blå lys, blandt andet stoffet melanin. Derfor er man som 65-årig dobbelt så udsat for de skadelige effekter af skærmlys, som når man er ung, forklarer Lena Bergman.

Skån øjnene for skærmen

Udover forskellige kosttilskud er der en række ting, du selv kan gøre for at afhjælpe irriterede smartphoneøjne. 

  1. Variation er afgørende: En god huskeregel er den amerikanske 20-20-20: Tag 20 sekunders pause, hver gang du har arbejdet i 20 minutter, og kig på noget, der er mere end 20 fod væk (6 meter).
  2. Placér skærmen lidt lavere end øjenhøjde: Øjet skal nemlig helst læse med en vinkel på 10-30 grader nedad, da de ellers lettere tørrer ud. Husk stadig at holde nakken ret, så det er øjnene, der kigger ned ad.
  3. Husk dig selv på at blinke: Når vi kigger på en skærm, blinker vi færre gange end normalt, og det tørrer øjnene ud. Den normale blinkefrekvens er mellem to og tre sekunder, så det skal den også gerne væk foran skærmen.
  4. Lad telefonen ligge i stuen, når du går i seng. Bruger du den normalt som vækkeur, så anskaf dig et klassisk vækkeur til natbordet.
  5. Skift det blå lys fra skærmen ud med et mildere mere gulligt lys. Det findes der forskellige apps til. 

(Kilder: Kontaktlinseinstituttet og Computerworld )