Nye tal: Flere nordjyder vælger askespredninger og skovbegravelser

Skov og strand er blevet populære endestationer for danskernes aske. Foto: PR.
Print Friendly, PDF & Email

Nye tal: Flere nordjyder vælger askespredninger og skovbegravelser

På få år er skovbegravelser og askespredninger blevet populært, og sidstnævnte er nu endestationen for mere end ti procent af de kremerede på landsplan. Det viser nye tal fra Danske Krematoriers Forening.

Ni ud af ti danskere bliver kremeret, og et stigende antal får efterfølgende deres aske spredt over havet eller urnen nedsat på en skovbegravelsesplads. Andelen, der vælger askespredning, er ifølge nye tal fra Danske Krematoriers Forening vokset til at udgøre 10,5 procent af alle kremerede i 2023, og inden for skovbegravelser vokser antallet af urnenedsættelser i skovbunden år for år. 

– Vi har oplevet et stigende antal nordjyder, der bliver urnebegravet i skoven eller reserverer en plads til, når den dag kommer, siger Mette Glarborg, der driver Øland Skovbegravelsesplads.

Et stigende antal danskere vælger havet eller skoven som sidste hvilested. Foto: PR.

Ikke et fravalg af kirken

Selvom man måske kunne tro noget andet, så handler valget af hav eller skov ikke nødvendigvis om et fravalg af folkekirken. Der føres ikke statistik for religiøst tilhørsforhold for de mennesker, der vælger askespredningen, men på skovbegravelsespladserne tilhører omkring to tredjedele af de nedsatte urner medlemmer af folkekirken.

 Overordnet set var omkring to tredjedele af dem, der er blevet urnebegravet på en af skovbegravelsespladserne, medlem af folkekirken. Der er en del, der har en bisættelse i kirken inden urnenedsættelsen på skovbegravelsespladsen. Man kan også få en præst med ud i skoven eller en kisteceremoni under trækronerne. fortæller Mette Glarborg og tilføjer:

– En ceremoni med kiste i skoven kan være meget smuk, og det er noget, som vi forestiller os, at flere vil vælge fremover.

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn