Af Rasmus Prehn, fødevareminister og medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Når Danmark har et af de rigeste, mest dynamiske og omstillingsparate samfund i verden, skyldes det blandet andet, at vi har så velorganiseret og fleksibelt et arbejdsmarked. At så mange danskere er selvforsikrede imod midlertidig arbejdsløshed, er en kæmpe styrke. Ønsker en medarbejder at skifte job, branche eller lign., er der gode muligheder for det. Er en virksomhed tvunget ud i en fyringsrunde, omstrukturering eller lign. kan de gøre det langt hurtigere her i Danmark end mange andre steder, hvor opsigelse af medarbejdere kan tage år. Og når vi som nu, står i en situation, hvor vi mangler arbejdskraft, er det også nyttigt, at medarbejdere tør kaste sig over nye udfordringer, nye opgaver og tage chancer. De ved nemlig, at de har et sikkerhedsnet under sig.
Derfor vækker den danske model og det danske flexicurity-system misundelse og anerkendelse verden over. Og derfor har skiftende regeringer besunget det fremragende i modellerne i rosende ord. Igen og igen. Under venstremanden Anders Fogh Rasmussen som statsminister blev modellen ikke bare rost, men også forsøgt eksporteret til udlandet, så populær og god er ordningen.
Derfor er det selvsagt også helt nødvendigt at holde modellen ved lige og udbygge den, når den taber terræn. De seneste år er flere begyndt at melde sig ud af a-kassen eller at lade være med at melde sig ind. Det gør de, fordi den dækning de kan få, hvis de bliver ledige, er for lav. De føler ikke, det kan betale sig for dem.
Derfor har den socialdemokratiske regering sammen med et bredt flertal i Folketinget sikret en højere ydelse om måneden, de første tre måneder man er på dagpenge. Det skal sikre større opbakning og tilslutning til a-kasserne og flexicuritymodellen. At flere forsikrer sig selv mod arbejdsløshed.
Men partiet Venstre og en afskalning af blå blok er imod. De har faktisk undladt at stemme for en række super positive fremskridt for det danske samfund med den begrundelse, at de ikke vil styrke dagpengesystemet og flexicurity-systemet. Denne afskalning af blå-blok stemmer altså imod indsats for flere i arbejde, en fjernelse af ægtefællemodregning, investeringer i uddannelse og klima og meget mere.
Og det kun fordi, de ikke under dagpengemodtagere en lidt højere ydelse, mens de er mellem job. Der er ikke tale om at gøre det attraktivt at være langtidsledig – det ville jo være dumt, når vi mangler arbejdskraft – netop derfor er aftalen jo også kun tre måneder. Nej Venstre og den blå afskalning er åbenbart helt imod flexicurity og selvforsikring. Det er nyt, overraskende og ganske ulykkeligt.