Nedslag på sommerhusmarkedet: I disse kommuner kan du prutte mest om prisen

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

De seneste år har der været rift om sommerhusene, men til trods for et brandvarmt sommerhusmarked er mange købelystne danskere lykkedes med at forhandle om prisen. I gennemsnit var handelsprisen fire procent lavere end første udbudspris på landsplan i 2021. Dog kan muligheden for afslag ifølge en ny analyse fra Spar Nord variere betydeligt fra kommune til kommune. 

I de lune forårsmåneder og den tidlige sommer er mange danskere på jagt efter et nyt sommerhus, og selvom der i øjeblikket er mange købere om buddet, kan der alligevel være en sum penge at hente i afslag. Ifølge en ny analyse fra Spar Nord, som har bearbejdet aktuelle tal fra Finans Danmark, kan der dog være væsentlige forskelle fra kommune til kommune. 

Af analysen fremgår det, at sommerhuskøberne i 2021 har haft mest succes med at presse prisen i Vesthimmerlands og Struer Kommune, hvor forskellen på første udbudspris og den realiserede handelspris i gennemsnit lød på henholdsvis 8 procent og 7 procent. Herefter fulgte kommunerne Aalborg og Hjørring, hvor køberne i gennemsnit hentede et afslag på 6,6 og 6,2 procent. 

– Når udbuddet de sidste par år har været meget lavt, giver det selvsagt sommerhussælgerne gode kort på hånden. Samtidig har der været – og fortsat er – prisstigninger på materialer og højere lønninger, hvilket gør det en hel del dyrere for sommerhusinteresserede at bygge nyt. Til trods for det kan vi se, at det alligevel er muligt at få afslag, da sommerhusene i gennemsnit blev solgt til en pris, der lå 4,2 procent lavere end første udbudspris i 2021 svarende til 68.828 kroner i gennemsnit for et hus på 80 kvadratmeter, forklarer cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm.

Han understreger samtidig, at situationen dog er en anden nu, hvor renten og priserne på alt fra energi og brændstof til dagligvarer stiger, hvilket både gør indhug i familiers rådighedsbeløb og gør det dyrere at købe og holde sommerhus – og det kan åbne døre for forhandling. 

– Og her det ikke overraskende, at tre nordjyske og en midtjysk kommune topper listen. Blandt andet hænger det sammen med beliggenheden i forhold til særligt landets tre største byer, mens kvadratmeterprisen også er blandt de laveste i disse sommerhuskommuner, og derfor vil afslaget sammenholdt med sommerhusets værdi også være procentvis større, forklarer han fortsat. 

Muligheden for det største afslag i kroner og øre var i 2021 i Helsingør Kommune, hvor afslaget på et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter var 167.140 kroner, men til gengæld var det også – foruden Aarhus Kommune – den dyreste kvadratmeterpris i 2021. Her løb et 80 kvadratmeters sommerhus i gennemsnit op i 3.420.860 kroner.

Her var der mindst at forhandle om

I den modsatte ende af skalaen finder man Bornholms Kommune, som var den eneste kommune, hvor sommerhuskøberne skulle have flere penge op af lommen, end den første udbudspris lød på. Her måtte køberne i gennemsnit slippe 1,6 procent mere end den oprindelige udbudspris. Dernæst var der mindst afslag i kommunerne Guldborgsund og Lolland, hvor der i gennemsnit var en forskel mellem udbudspris og handelspris på henholdsvis -1,4 procent og -1,6 procent.

– Bornholm har været et eftertragtet sommerhusområde, og derfor har køberne generelt måttet byde over den oprindelige udbudspris. Nærmere bestemt ville en køber på Bornholm i gennemsnit skulle betale 29.040 kroner mere for et sommerhus på 80 kvadratmeter, forklarer Jens Nyholm og tilføjer:

– Fem ud af de seks kommuner, hvor der var mindst forskel mellem handelspris og første udbudspris, ligger i den østlige del af landet. Her er der kort køreafstand fra hovedstadsområdet, hvor købekraften også er højere. 

På landsplan steg den gennemsnitlige kvadratmeterpris fra 16.585 kroner til 19.479 kroner fra 2020 til 2021 i de 45 kommuner, som analysen tager udgangspunkt i. Selvom kvadratmeterprisen således steg med 17,5 procent, var handelsprisen i gennemsnit blot 4,2 procent lavere end første udbudspris i 2021, mens den i 2020 var 6,5 procent.

– Kigger vi på forskellen mellem udbudspris og handelspris, gik det i højere grad sælgers vej i 2021 end i 2020, hvilket kan hænge sammen med den store efterspørgsel og et relativt lavt udbud, som netop også er årsagen til prisudviklingen. Men her må det forventes, at aktiviteten og priserne vil indfinde sig på et mere normalt niveau blandt andet som følge af, at ferie i udlandet atter er en mulighed, siger Jens Nyholm afsluttende.

Top-5: Her var det procentvise fald fra første udbudspris til den realiserede handelspris størst i 2021 

Kilde: Spar Nord og Finans Danmark

Top-5: Her var faldet fra første udbudspris til den realiserede handelspris størst i kroner og øre i 2021

Kilde: Spar Nord og Finans Danmark

Top-5: Her var det procentvise fald fra første udbudspris til den realiserede handelspris mindst i 2021 

Kilde: Spar Nord og Finans Danmark

Eksempel: Køb af sommerhus på 80 kvadratmeter 

Kilde: Spar Nord og Finans Danmark

Om analysen

Beregningerne er udarbejdet på baggrund af Finans Danmarks boligmarkedsstatistik, som indeholder kvartalsvise oplysninger om priser på realiserede handler (første udbudspris og realiseret handelspris), hvor tal for 2020 og 2021 på kommuneniveau er analyseret.

En række kommuner er undladt i analysen, da der ikke har været tilstrækkelige data for første udbudspris og realiseret handelspris for den pågældende periode.