Kendt kok og opskriftudvikler på jagt efter de ypperste lokale råvarer: Smagen af nordjyske råvarer og Danmark

Kokken Mads Niemann. Pressefoto.
Print Friendly, PDF & Email

Den populære kok og opskriftudvikler Mads Niemann har fået en skøn sommerudfordring. Mads skal udvikle en ret baseret på en lokal råvare, der repræsenterer den gode, enkle smag af Danmark og Nordjylland. For at hylde de mange danske råvarer, har Aalborg Akvavit indgået et samarbejde med fem influencere og opskriftsudviklere, der hver især skal finde en – eller flere – lokalt producerede råvarer, der kan bidrage til en lokalt udviklet ret, hvor dansk akvavit bruges som smagsgiver.

Findes der en særlig nordjysk råvare, der fortjener at blive hyldet og fremhævet i en lokal ret udviklet af Mads Niemann? Givetvis. Danmark bugner af dygtige producenter, der leverer produkter i højeste kvalitet. Ifølge Mads Niemann er det svært at vælge, hvilken råvare og producent, der bedst præsenterer regionen:

”Jeg har altid været et madøre, og jeg elsker at nørde rundt og finde gode råvarer, sammensætte smage og opfinde retter. Jeg vil gerne sætte mit eget præg på gamle elskede, klassikere i køkkenet. Og faktisk er dét blevet lettere med tiden, når der er så mange dygtige lokale producenter i vores region. Tag bare Raevhede Kød, Gjøl Honning og Steensgaard Jordbær. De frembringer hver især helt vidunderlige produkter, som jeg bruger, når jeg slår mig løs i køkkenet.” 

Mads Niemann. Pressefoto.

Men Aalborg Akvavit har ikke blot bedt Mads Niemann om at finde en god og dygtig lokal producent. Han skal finde én, der med sine kvaliteter kan bidrage til at udvikle en ret, som både repræsenterer regionen og sætter den klassiske danske akvavit i spil. For akvavit kan meget mere end nippes og nydes af et snapseglas.

”Lokale råvarer er et hit blandt danskerne. Se blot alle boderne langs vejen, gårdbutikker, gartnerier, slagtere og lokale supermarkeder, der tilbyder lokale specialiteter. De fortjener fokus,” siger Lajs Kaznelson fra Aalborg Akvavit og fortsætter: ”Vi elsker det enkle ved den danske smag. Den enkle mad, de enkle øjeblikke. Derfor vil vi gerne samarbejde med dygtige folk og undersøge, hvordan et klassisk dansk produkt som akvavit kan indgå i nye eller klassiske retter sammen med lokale råvarer.” 

Lokalt producerede varer fortæller om både fortiden og nutiden – og stigningen i udbuddet er på sin vis et moderne udtryk for, at vi danskere ønsker forbindelse til vores rødder og vores lokalområde.

”Jeg har flere producenter i kikkerten til min ret. Valget handler jo både om, hvad de hver især byder på, og hvilken ret jeg ender med. Jeg hælder lige nu til en ret baseret på fisk. Der er så mange gode, og fisk er kanon til grill og sommerdage. Men selv om jeg holder vågent øje med både nye og gamle lokale producenter, hører jeg meget gerne fra lokale folk, der kender en lokal producent, som passer til opgaven.” 

Man kan dele sine input på @madsniemann, hvor Mads løfter sløret for sin ret i slut juli.

Lokale specialiteter kan også sankes

Ud over at udvikle en ret med brug af lokalt producerede råvarer, skal Mads også ud at sanke i løbet af året. Mange har erfaring med at sanke brombær, hasselnødder og svampe – men naturen byder på masser af andre muligheder for at sanke. Det skal vi have mere fokus på, mener Lajs Kaznelson.

”At sanke foregår ude i naturen, fysisk eller mentalt. Vi har så mange skønne områder med gratis ingredienser og oplevelser, der kan blive en del af vores måltider. Den enkelthed, der ligger i det, vil vi fremhæve, og derfor har vi udfordret Mads til at gå ud i den nordjyske natur og lade sig inspirere.”

Hvilken ret og sankeprodukt det bliver til, afslører Aalborg Akvavit og Mads først i september.

De fire øvrige opskriftsudviklere er: Jon Edlund Danielsen fra Den Store Bagedyst 2018, Jesper Søvndal fra Den Store Bage dyst 2017, Dianna Brinch fra Gourministeriet og Maria fra opskriftuniverset mariavestergaard.dk. 

Sidst på året samles alle opskrifterne i en bog med specialiteter fra hele Danmark.