ForsideJammerbugtHold fast i din pension – også gennem svære tider

Hold fast i din pension – også gennem svære tider

På Pensionsdagen d. 25. oktober opfordrer Topdanmark til, at man tager et ekstra kig på pensionen for at sikre, at den lever op til drømme og ønsker for livet som pensionist.

Er du typen, der først tager et ekstra kig på pensionsopsparingen den dag, der er 25 timer i døgnet? Så er der råd forude. Den 25. oktober bliver din søndag forlænget en time ved skiftet fra sommertid til vintertid.


Sammen med resten af pensionsbranchen opfordrer Topdanmark til, at du bruger den time – eller bare anledningen – til at lave et servicetjek af din pensionsopsparing.

”Vi har indtryk af, at mange danskerne både er interesserede i og bevidste om pension, omvendt er der også mange andre ting, der presser sig på i dagligdagen end pensionsopsparingen, man måske først skal bruge om mange år. Derfor vil vi i Topdanmark gerne opfordre vores kunder til at tjekke deres pensionsopsparing via fx Pensionsinfo.dk eller Mit Topdanmark. Hvis du er i tvivl, kan du hente råd og vejledning på siden eller kontakte os, så hjælper vi dig – det er det, vi er her for,” siger Jens Brøgger, der er chefrådgiver i Topdanmark Livsforsikring.

Han tilføjer, at Topdanmark generelt oplever en stigning i antallet af kunder, der undersøger deres pensionsforhold på nettet, og at han glæder sig over den udvikling.

Udsving i 2020 – hold fast

Mange har i dag en markedsrentepension, der består af en blanding af typisk aktier og obligationer. Derfor kan opsparingen stige og falde afhængig af udviklingen på finansmarkederne. I 2020 har der været store udsving på de finansielle markeder, hvorfor mange pensionsopsparere har oplevet, at deres pension periodevis blev mindre værd. Det skyldes særligt corona-pandemien, der gik hårdt ud over verdensøkonomien og virksomhederne, da virussen for alvor bredte sig globalt i februar og marts 2020.

Ingen kender fremtiden, men normalt retter finansmarkederne sig igen – det har vi set historisk – og vi har da også set stigninger igen, siden finansmarkederne dykkede i marts.

”Pension er en meget langsigtet opsparing, og det er helt naturligt og uundgåeligt, at du hen over et opsparingsforløb på måske 35-40 år vil opleve op- og nedture på finansmarkederne, som vil påvirke din pensionsopsparing. Det allervigtigste, når der er uro på finansmarkederne, det er, at man ligger i den rigtige investeringsprofil og er tro mod den. Historisk har finansmarkederne rettet sig igen, og de aktiver, din pension er investeret i, har givet positive afkast på den lange bane,” siger Jens Brøgger.

Han henviser til, at fra år 1900 og frem til nu har globale aktier i gennemsnit givet et afkast på 5,2 pct. om året. 

En kunde i Topdanmark har i gennemsnit fået et årligt afkast på 9,2 pct siden 2010. Det gælder for en kunde med markedsrentepension, middel risiko og 30 år til pension. Topdanmark fokuserer på et konkurrencedygtigt afkast til kunderne på lang sigt, og ikke et højt afkast på kort sigt – for pension er en langsigtet investering.

5 tips til servicetjek af din pension

  • Vælg den rigtige investeringsprofil: Hos de fleste pensionsselskaber kan du i markedsrente vælge mellem forskellige risikoprofiler til din pensionsopsparing. Hvis tanken om, hvad der sker på finansmarkederne holder dig vågen om natten, så bør du nok vælge en moderat eller en lav risiko. Hvis du kan leve med udsving på din opsparing og vægter mulighed for et højere afkast højest, så er du måske parat til at tage lidt mere risiko. Jo mere øvrig opsparing end pension du har – frie midler, bolig mm.- jo større risiko og jo flere udsving kan du tåle.
  • Indbetalinger: For de fleste vil en indkomst i pensionisttilværelsen på 70-80 pct. af deres indkomst på arbejdsmarkedet være det, der skal til, for at man kan opretholde sin nuværende levestandard som pensionist. For at få det, skal den samlede pensionsindbetaling være ca. 18-20 pct. af bruttolønnen gennem hele arbejdslivet. Få år uden indbetaling, fx ved arbejdsløshed, kan have stor indflydelse på din udbetaling som pensionist.
  • Hvis du skal på pension inden for de kommende år, så er det en rigtig god idé at få lavet en senioranalyse, så kan du se, hvad du har til rådighed, og hvilken udbetalingsrækkefølge af pensionen, der bedst kan betale sig. Og meget ofte er der en pæn optimeringsgevinst ved at tilrettelægge udbetalingerne mest hensigtsmæssigt. Hvis fx du har frie midler eller en aldersopsparing, så kan det ofte svare sig at bruge det først, og så gå i gang med ratepensionen og livrenten. Overvej, om ratepensionen skal strækkes over fx 20 år i stedet for 10.
  • Er du gift, samlevende eller har børn: Opret evt. et testamente eller en ægtepagt, hvor I kan bestemme, hvordan fx pensionen skal opdeles ved skilsmisse. I kan også bruge særeje for at sikre, at pengene lander de rigtige steder og får den rigtige beskyttelse i forbindelse med dødsfald og skilsmisse. Kunder i Topdanmark kan fx bruge værktøjet Testaviva til disse juridiske dokumenter.
  • Mange pensionsselskaber tilbyder markedsrentepensioner med en særlig miljøvenlig/grøn profil som supplement til de mere traditionelle typer. Hvis du går særligt meget op i, hvad dine penge investeres i, så kan du kontakte dit pensionsselskab for at høre mere om mulighederne. I Topdanmark er der fx Formålspension, hvor der tages ekstra hensyn til etik og miljø i investeringerne. 
- Annonce -

SENESTE ARTIKLER