Good Old days i Arentsminde 2023 var en hyggelig dag

Udvalgsformand Helle Bak Andreasen talte ved Good Old Days 2023. Foto: Privat
Print Friendly, PDF & Email

Good Old days i Arentsminde 2023 var en hyggelig dag

Good Old days i Arentsminde 2023 var en hyggelig dag med træf for gamle elever og lærere samt for øvrigt personale fra skolerne Arentsminde, Langeslund og Røgild.

Til Good Old Days 2023 var der diverse udstillinger og arbejdende værksteder. Smagsprøver på gammeldags mad. Musikalsk underholdning og masser af hygge samt udstilling af mekaniske musikinstrumenter.

Formand for Kultur, Fritids- og Landdistriktsudvalget Helle Bak Andreasen bød i lørdag den 13. maj 2023 velkommen til Good Old days i Arentsminde

Borgmester Mogens Gade fortalte efterfølgende om sin tid som overlærer på Øland-Langeslund Skole.

Stemningsbillede Good Old Days Foto: Privat

Helle Bak Andreasen: Tusind tak for invitationen

For at kende og forstå nutiden skal du kende fortiden. Og forstå fortiden er særdeles vigtigt og endnu mere vigtigt i en tid som denne, som jo nok er en forandringens tid. 

Vi har et samfund, der udvikler sig med lynets hast, nye teknologier vinder frem og samfundet vil og skal forandre sig. Og alt det er godt og nødvendigt for et samfund og også for os personligt. Men det vi nok bliver nødt til at holde os for øje er vores værdi samfund – de kerneværdier der er i det danske samfund – behøver man – efter min mening ikke forandre konstant. 

Vi har værdier, der er formet af vores forfædre, værdier som der er kæmpet for og værdier som man faktisk betegner som det at være dansk. Og her kan jeg være bange for fremtiden. Hvis vores børn og unge ikke får de værdier med i deres rygsæk, vil vi være et fattigt samfund. 

Der er nemlig noget der er rigtigt og der er noget der er forkert. Den dannelse og de værdier vi hver for sig har – både som sin egen familie og som samfund skal vi værne om og faktisk prioritere at højne dem. I gamle dage – ja alt er jo relativt – da jeg gik i skole, var der en gårdvagt til at holde lidt øje med os i skolegården. Nu skal en gårdvagt facilitere børns lege, for de ved ikke hvordan man starter en leg op eller hvordan man sparker til bøtten. 

Når der holdes samtaler med forældre i børnehaven er det familiemønstre der tales om – hvorfor det er vigtigt at man spiser til aften sammen og ikke lader børnene spise og de så sidder i sofaen og spiller iPad mens forældrene spiser. Noget som de fleste af os nok vil mene er elementært – naturligvis  spiser man sammen, naturligvis kan børnene lege selv etc. Men nej -jeg tror desværre, at vi er i et skred med de danske værdier -det danske samfund. 

Ensomhed er jo desværre blevet en folkesygdom blandt både børn, unge og ældre, og hvorfor er det det? det har jeg ikke sandheden eller forklaringen på, men jeg tror, at det ville hjælpe hvis man kiggede lidt i historiebøgerne og så hvordan man kærede sig mere om hinanden for år tilbage. Her var vi mere sociale – det er som om, at vi har nok i os selv og sin egen familie. 

Her tænker vi på vores egen familie først og så kommer fællesskabet bagefter. Hvorfor ikke se det som en kombi – at man faktisk som familie får både gode værdier og fællesskab ved at lave noget for andre –  og sammen med andre. Det tror jeg er vigtigt. Og hvis vi så skal overføre det på good old days, ja så er det en vigtig dag i dag.

Vi har brug for at kende vores historie  – kende hvad vi er formet af, for det vender tilbage til os. Vi har dybe rødder i vores historie og det skal vi lære af – på godt og ondt.

 Alt var jo ikke bare godt for 100 eller bare 50 år siden. Heldigvis har vores samfund udviklet sig – men alligevel er der værdier vi skal fastholde – værdier og minder som vi netop skal bruge til at udvikle vores samfund med. For uden den er vi jo netop historieløse og hvis vi er historieløse bliver vi fattige. 

Ligesom land og by er hinandens forudsætninger – historie og nutidens forudsætninger. Vi skal i dag se forskellige håndværk, ældre biler, historisk mode og mange andre ting. Ting der giver os minder og ting, der på den måde binder os sammen. 

Vi kan jo nok ligeså godt erkende at des ældre vi bliver, des mere nostalgiske bliver vi OG ikke mindst forstår man mere og mere betydningen – og vigtigheden af at kende vores rødder. 

Vi forstår også mere og mere vigtigheden af at der bliver passet på vores historie. Derfor ER det lokalhistoriske arbejde et særdeles vigtigt arbejde, som vi også prøver at bakke optimalt op omkring kommunalt. 

Vi kan nemlig se værdien i både vores store Egnssamlinger og vores mindre lokale arkiver, så også i dag vil jeg benytte lejligheden til at takke alle Jer, der er involveret i det arbejde. Om det er, at man er aktiv i moselauget, i historisk mode, om man er smed for en dag, bager kage til de frivillige eller om man er aktiv i et af vores mange arkiver, spiller I alle en aktiv rolle i både at bevare og udvikle vores lokalhistoriske arbejde. 

TAK – det arbejde er uundværligt. Det der skabes lokalt er efter min mening, det der binder os sammen. Det der giver os det kit der gør, at her hører vi hjemme. Så tak for jeres bidrag til at binde os sammen. Og dagen i dag vil nemlig både binde os sammen og give os en god oplevelse, så derfor et stort velkommen til Good old days. TAK for indsatsen – den kommer fra hjertet, for uden jeres indsats var vi fattige.

LÆS OGSÅ: Historisk filmaften på Thorup Strand – Formanden for kulturen i Jammerbugt bød velkommen

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn