Frivillige ildsjæle holder gang i Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum. Foto: Jammerbugtposten.dk
Print Friendly, PDF & Email

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum holder i dag reception i forbindelse med, at renoveringen er færdig. Else K. Andersen, kendt som Else Kronborg blandt lokale, fortæller, at de glæder sig til receptionen, hvor planen er, at det røde bånd skal klippes ved den nye fortrappe. Hun fortæller, at de har en plan b, hvis vejret ikke holder, som man jo aldrig kan holde for med det danske forårsvejr.

Den to-årige renovering er langt om længe færdig, og det betyder, at udstillingerne er klar til at åbne igen. I forbindelse med renoveringen fortæller Else Kronborg, at forhuset er blevet restaureret, så det nu ser ud som det oprindeligt gjorde i 1897. – Det startede med, at trappen manglede, og da vi havde midlerne til at lave det om, gjorde vi det, fortæller Else Kronborg. Allerede på mandag d. 11. april åbner museet for besøgende, og hun opfordrer de lokale til at kigge forbi efter renoveringen. – Dem glæder vi os til at se, fortæller hun. – Vi har mange gæster, og vi har især rigtig mange turister, fortæller Else Kronborg, der, som de mange andre frivillige ildsjæle, der driver museet, glæder sig til en ny sommersæson.

De mange ølflasker i udstillingen blev alle støvet af inden receptionen. Foto: Jammerbugtposten.dk

Spændende udstillinger

Hvis man interesserer sig for lokalhistorie, er museet det rette sted at komme. I udstillingen ”Historien om bryggerfamilien” kan man opleve fortællingen om bryggeren Peder Kjeldgaard Andersen og hans familie, som drev bryggeriet videre efter hans død i 1919. Det er en interessant historie om en familie, der har været dygtig til at brygge og sælge øl i en lille by.

Familien Kjeldgaards overfrakker fra 1900. Foto: Jammerbugtposten.dk

I 1897 kom jernbanen til Fjerritslev, og i den forbindelse kan man opleve udstillingen ”En by bliver til”, hvor man kan se forskellige genstande, som har været brugt for eksempel i arbejdet som konduktør. I forbindelse med renoveringen, har der været mulighed for at tilføje nogle ting til udstillingen. For eksempel er det planen, at infoskærme med fortællinger skal hænges op i udstillingerne. – Så vi er med på noderne, siger Else Kronborg.

Her ses nogle af genstandene i udstillingen “En by bliver til”. Foto: Jammerbugtposten.dk

Til museet hører også en egnsudstilling, hvor mange af genstandene er doneret af lokale borgere, som har været i besiddelse af nedarvede familiegenstande. Her kan man blandt andet opleve en sygestue med apotekergenstande fra det gamle Fjerritslev apotek, et udsnit af en købmandsbutik fra Klim, genstande fra et missionshus i Bonderup og en gammel skolestue med genstande fra de lokale byer som for eksempel Skræm og Hjortdal.

Til de øl-interesserede

På museet kan man naturligvis også opleve bryggerkælderen, der i store træk ser ud som den oprindeligt gjorde i 1897 med undtagelse af, at der blev lagt elinstallationer ind omkring 1912. Hvis man interesserer sig for, hvordan øllet blev brygget, kan man på museet få indblik i processen og se de originale siloer, den store ovn på størrelse med en dagligstue og de komplicerede rørsystemer. – Bryggeren har været forud for sin tid med de rørsystemer, fortæller Else Kronborg.

Her ses nogle af de genstande, der i sin tid blev brugt i kælderen. Foto: Jammerbugtposten.dk

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum nyder status som Nordeuropas bedst bevarede landbryggeri, og bryggeriet bruges da også stadig af et lokalt håndbryggerlaug. Dog må øllet ikke sælges, men bruges som smagsprøver til forskellige begivenheder.