De nordjyske sommerhuse vokser

De nordjyske sommerhuse vokser i kvadratmeter
Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Sommerhusejere og -gæster i Nordjylland har fået flere kvadratmeter at boltre sig på. Siden 2011 er de nordjyske sommerhuse vokset med 2,8 kvadratmeter i gennemsnit. Det er især tilbygninger til de lidt ældre sommerhuse, der trækker gennemsnittet op. Det viser en ny opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Sommerhusene i Nordjylland er i år 78,4 kvadratmeter i gennemsnit. Tilbage i 2011 var de 75,6 kvadratmeter.  

– Udviklingen tyder på, at flere ejere stiller krav til pladsen indendørs. For mange er sommerhuset ikke længere et sted, hvor man holder ferie tre uger om året, men en sekundær bolig. En stigning på 2,8 kvadratmeter lyder måske ikke af meget. Men den gennemsnitlige stigning dækker over store forskelle, både fra sommerhus til sommerhus, men også fra område til område, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

På landsplan er sommerhusene i gennemsnit vokset med lidt over tre kvadratmeter siden 2011, og det gennemsnitlige sommerhus er i dag knap 75 kvadratmeter stort.

– At sommerhusene vokser, skyldes primært, at sommerhusejerne bygger til. Udviklingen skyldes også, at små ældre sommerhuse bliver revet ned, og i nogle tilfælde erstattet med et større. Men nybyggeriet trækker kun gennemsnitsstørrelsen en smule op. Det spiller også ind, at nedlagte landbrugsejendomme opnår sommerhusstatus, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.

De største sommerhuse findes generelt i Sydjylland og Vestjylland med henholdsvis 84,2 og 82,8 kvadratmeter i gennemsnit i 2020. De mindste sommerhuse findes på Vest- og Sydsjælland og på Fyn med henholdsvis 65,4 og 69,5 kvadratmeter i gennemsnit.