Højsæson for skybrud – sådan kan du forberede dig på kraftigt nedbør

Den danske sommer er højsæson for skybrud, der topper i august. Foto: PR.
Print Friendly, PDF & Email
Den danske sommer er højsæson for skybrud, der topper i august. De store mængder vand kan give mange husejere kvaler, men der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at komme vandskaderne i forkøbet.

Om sommeren er skybrud på sit højeste i Danmark og navnlig i august, hvor der fra 2011 til 2018 ifølge DMI gennemsnitligt har været 6,5 dage med skybrud. Temperaturerne stiger, og nedbøren bliver ifølge rapporten Fremtidige klimaforandringer i Danmark sandsynligvis kun kraftigere med tiden.

Hos detailgiganten Biltema, der blandt andet har specialiseret sig i vedligeholdelsesartikler til hus og have, kan tendensen også mærkes.

– Her om sommeren oplever vi, at rigtig mange kunder viser rettidig omhu og gør, hvad de kan for at beskytte boligen, hvis et voldsomt skybrud skulle indtræffe. Og heldigvis er der faktisk en hel del, man som boligejer kan gøre på egen hånd for at dæmme op over for potentielle vandskader, fortæller Per Normann, der er hus- og haveekspert hos Biltema.

Han giver her sine bedste tips til, hvad boligejerne selv gøre for at forberede sig på årstidens skybrud.

Rens tagrenderne
Gå alle tagrenderne efter, inden skybruddet rammer, og sørg for at fjerne alle blade, mos og andet snavs, der kan stoppe vandet. En tagrenderenser kan lette arbejdet, og hvis du vil bruge mindre tid på tagrenderne fremover, kan du overveje at montere en løvbeskytter, der stopper løv og kviste.

Led vandet væk
Hvis der er lavtliggende områder, hvor vandet samler sig og hober sig op, findes der effektive afløbsystemer, der kan lede vandet til et mere hensigtsmæssigt sted på grunden. Har jorden svært ved at suge vand til sig, kan du montere en faskine, og står vandet højt tæt på huset, kan det være en god idé at nedgrave drænrør langs husmuren

Opbevar i kasser
Hvis du har kælder og ved, at skybruddet er på vej, kan du placere dine vigtigste ejendele på reoler og andre steder væk fra gulvet, eller du kan opbevare dine ting i opbevaringskasser af plast, hvor vandet ikke trænger ind. Er uheldet trods ihærdige forberedelser alligevel ude, er det en god idé at investere i en pumpe, så du hurtigt og effektivt kan komme af med vandet.