Børnehaver i Jammerbugt Kommune var til fernisering på Utzon Center

Foto: Jammerbugt Kommune

Børnehaver i Jammerbugt Kommune var til fernisering på Utzon Center

Det var en flok glade og forventningsfulde børnehavebørn fra Skipper Clement og Børnehuset Aabybro, der torsdag 22. juni begav sig ud på en spændende bustur til Utzon Center i Aalborg. Børnene og deres daginstitutioner var inviteret til en udstilling baseret på børnehavernes egne erfaringer og bidrag fra et projekt i samarbejde med Utzon Center: ’ArkitekTur i Børnehaven’. Børnene kunne derfor finde billeder af dem selv fra forløbet i udstillingen. 

-- annonce ---

’ArkitekTur i Børnehaven’ er et forløb, Utzon Center har udviklet sammen med Dansk Arkitektur Center. Projektet har til formål at vække børns interesse for arkitektur ved bl.a. at få arkitekturbegreberne inkorporeret i de daglige samtaler med børnene.

Foto: Jammerbugt Kommune

”Arkitektur er overalt omkring os, og det er allerede en naturlig del af børns leg”, fortæller dagtilbudsleder Karen-Marie Corneliussen. ”Det kan være, når de bygger huler, graver huller eller samler LEGO. I løbet af projektet lærer børnene at føle, mærke og røre arkitektur –samtidig med at de får et sprog for arkitektur”, fortsætter hun.

Foto: Jammerbugt Kommune

I de børnehaver der deltager i projektet, deltager personalet i et kompetenceudviklingsforløb på Utzon Center, hvor de får metoder, inspiration og materiale til, hvordan de pædagogisk kan tilrettelægge og inddrage arkitektur i dagligdagen. Som en del af forløbet får institutionerne også besøg af repræsentanter fra Utzon Center, som guider både personale og børn på gåture rundt i deres egne nærområder med fokus på temaer som materiale, størrelse, rum, farver og former.

Foto: Jammerbugt Kommune

Børnehuset i Aabybro er en af de daginstitutioner, der har deltaget i projektet, og som har været på ’ArkitekTure’ med en repræsentant fra Utzon Center.

”På en af vores gåture havde vi f.eks. fokus på rum”, siger pædagogmedhjælper Tanja Kjær fra Børnehuset i Aabybro. ”Rum kan jo være mange ting, og vi tænkte egentlig på forhånd, at emnet var en smule abstrakt for aldersgruppen, men børnene fangede hurtigt idéen, og fandt ”rum” overalt. Vi var dybt imponerede over deres kreativitet. Bl.a. var der en pige på 4 år, som identificerede hullet i et basketballnet som et rum”, forklarer Tanja Kjær stolt.

Foto: Jammerbugt Kommune

På turen lærer børnene, at rum kan være indenfor i vores huse, det kan være fællesrum, legerum, uderum og mellemrum. Det kan være skyggen under et træ eller hulen i skoven. Det kan også være en postkasse eller en multibane.

”Både på turen og efterfølgende snakker vi med børnene om, hvilke funktioner de forskellige rum har, og hvad vi bruger dem til”, fortæller Tanja Kjær videre.

Børnenes besøg på Utzon Center i Aalborg bød også på andre spændende udstillinger, og der var rig mulighed for at lege med konstruktion og med forskellige materialer på centret. Særligt LEGO-rummet og besøget i en rigtig Måne-base var et stort hit blandt børnene.

LÆS OGSÅ: To mænd anholdt for tyverier fra biler i Hjørring – politikommissæren har en klar opfordring til alle bilister