Godt tøj skal stadig til genbrug

Foto: Blå Kors

Godt tøj skal stadig til genbrug

Fra 1. juli skal danskerne til at sortere hullede sokker og ødelagte bluser som tekstilaffald. Tøj, som kan glæde andre, skal man stadig huske at aflevere til genbrug, lyder opfordringen fra Blå Kors.

-- annonce ---


“For godt til at smide væk? Dit gode tøj skal stadig til genbrug”. Det er nogle af budskaberne i Blå Kors’ nye kampagne, der vil oplyse danskerne om, hvor deres tøj skal afleveres, når de ikke længere selv skal bruge det.

Pr. 1. juli 2023 skal alle danskere sortere tekstilaffald i særlige containere. Det gælder for tøj og tekstiler, der er ødelagt, hullet, eller plettet, mens godt og brugbart tøj fortsat skal afleveres til genbrug.

I Danmark skiller danskerne sig i gennemsnit af med tre stykker tøj om måneden, så det er potentielt meget tøj, der er tale om. Det svarer ifølge Miljøstyrelsen til 75.330 tons tøj om året. Derfor håber Anders Christensen, som er chef for Blå Kors Genbrug, at danskerne fortsat husker at aflevere deres gode tøj til genbrug.

“Det er vigtigt, at danskerne ikke smider alt det gode tøj i samme fraktion som affald. Vi skal lære os selv at sortere det gode tøj fra og aflevere det til genbrug i for eksempel en vores genbrugsbutikker eller vores mere end 550 tøjcontainere, der står landet over”, siger han. 

Sorteringen af tekstilaffald er en del af den nye landsdækkende affaldsordning med fokus på mere sortering og genanvendelse. I alle landets kommuner skal affaldet sorteres i ti forskellige fraktioner: Mad, papir, pap, metal, glas, plastik, fødevarekartoner, restaffald og farligt affald, samt nu også tekstilaffald.

Det får dog ikke betydning for de brugbare tekstiler, som fortsat skal afleveres til genbrug. Hos Blå Kors håber man, at kunderne fortsat vil komme forbi en af organisationens 55 genbrugsbutikker og aflevere tøjet direkte til de frivillige medarbejdere eller smide det i de opstillede tøjcontainere. Tøjet bliver efterfølgende solgt i genbrugsbutikkerne og skaber økonomisk overskud til at hjælpe udsatte børn, unge og voksne i Danmark.

“Det er nu, at vi danskere skal ændre de vaner, vi har, i forhold til affaldshåndtering. Den grønne omstilling er nået helt ud til den private borgers sortering af tekstil. Det er min opfordring, at danskerne husker at give det gode tøj til Blå Kors Genbrug, så vi fortsat kan hjælpe udsatte i Danmark”, siger Anders Christensen, som er chef for Blå Kors Genbrug. 

Tekstilaffald er den sidste af de ti affaldsfraktioner, som bliver indfaset i Danmark. 

Deltag i debatten på Jammerbugtposten.dk - Skriv en kommentar til denne artikel:

Skriv venligst en kommentar
Indtast dit navn