Årsopgørelsen: Det svære er på 50 år blevet mere enkelt

Arkivbillede
Print Friendly, PDF & Email

Årsopgørelsen fejrer i år både et 50-års og et 25-års jubilæum. Årets årsopgørelse er den 50., hvor skatten er blevet afregnet løbende. Samtidigt er det 25 år siden, det blev muligt at indtaste ændringer til årsopgørelsen fra sin computer. Mange behøver i dag ikke gøre noget, når årsopgørelsen kommer.

Med åbningen af årsopgørelsen for 2020 markeres samtidigt to væsentlige milepæle i årsopgørelsens historie. Kalenderåret 1970 var det første år, hvor danskerne i løbet af året fik indeholdt kildeskat, inden arbejdsgiverne udbetalte løn i stedet for først at afregne skatten, når året var gået. Derfor er årsopgørelsen for 2020 den 50. årsopgørelse, som er lavet efter samme principper, der stadig gælder i dag.


Men selv om noget ikke har forandret sig i løbet af de 50 år, er der meget andet, som har ændret sig. Og fælles for alle ændringer er, at det er blevet lettere at klare sin skat.

– Skat er ikke enkelt, men det skal gerne føles sådan, og et stort skridt i den retning blev taget, da vi gjorde det muligt at indtaste ændringer og tilføjelser til årsopgørelsen via TastSelv fra sin computer. Det lyder som en selvfølgelighed i dag, men det var det ikke for 25 år siden, da vi gjorde det muligt, siger underdirektør Karoline Klaksvig, Skattestyrelsen.

Kildeskat og TastSelv gør det ikke alene. I dag finder langt de fleste af borgernes skatteoplysninger automatisk vej til årsopgørelsen. Det sker, når 200.000 såkaldte tredjeparter som fx arbejdsgivere, banker og pensionsselskaber indberetter 170 mio. oplysninger om borgerne.

– Vi ved ikke alt om danskerne, men vi ved rigtig meget. De mange data fra tredjeparter gør, at vi kan beregne skatten automatisk for mange, så de slet ikke behøver at foretage sig noget, når årsopgørelsen kommer, forklarer Karoline Klaksvig.

Digitale værn

Kombinationen af de mange oplysninger fra tredjeparter og teknologiske fremskridt har givet Skattestyrelsen mulighed for at indføre en række digitale værn og kontrolværktøjer, der sikrer, at borgerne betaler den korrekte skat. Nogle værn aktiveres automatisk, når borgeren indtaster eller ændrer oplysninger i TastSelv, mens andre udelukker selve muligheden for ændringer i årsopgørelsen.

– Med vores forskellige digitale værn får vi rettet mange fejl, inden de overhovedet opstår. Men samtidigt gør de det også sværere for det fåtal, der bevidst forsøger at snyde med skattebetalingen, siger Karoline Klaksvig-

Skræddersyet årsopgørelse

Seneste skridt, der skal gøre det mere enkelt for borgerne at klare skatten, er den skræddersyede årsopgørelse, som blev lanceret sidste år. Den sikrer, at borgerne kun får vist det antal felter, som Skattestyrelsen mener er relevant for den enkelte.

– Alle borgere fik tidligere vist en lang liste med ca. 70 felter på årsopgørelsen, som man skulle forholde sig til. Langt de fleste felter var dog ikke relevante for størstedelen af borgerne. Den skræddersyede årsopgørelse har reduceret antallet af felter til ca. 15 for de fleste lønmodtagere, og dermed gjort det lettere for de fleste, siger Karoline Klaksvig.