En ridset bordplade og et loft som ikke er malet ordentligt. Dette er bare få eksempler på, hvad lejere bliver bonnet tusindvis af kroner for udbedring af ved fraflytning, fordi de sløsede ved indflytningen.
Det kan tage uger – nogle gange måneder at finde tag over hovedet. Men når boligen først er fundet, er det de færreste, der tager sig tid til at gennemgå lejemålet grundigt for fejl og mangler og på den måde sikre sig mod dumme ekstraregninger.
11.000 kroner for fejl ved indflytningssynet
Hos Digura, som hjælper lejere i sager mod udlejere, har de mange eksempler på sager, hvor et vågent øje ved indflytningen kunne have sparet lejere for mange tusinde kroner.
En lejer blev eksempelvis bonnet 7.500 kroner for en ny bordplade, fordi udlejeren mente, at lejer havde misligholdt den. Ifølge lejeren var bordpladen skrammet, allerede da hun flyttede ind. Men da bordpladens skrammer ikke var blevet noteret i indflytningrapporten ved indflytningssynet, og lejer heller ikke havde gjort udlejer opmærksom på bordpladens skrammer i tide, så hang hun på regningen for en ny bordplade.
En anden lejer måtte ved sin fraflytning betale en ekstraregning på 11.000 kr for maling af lofter. Lejeren havde i indflytningsrapporten skrevet under på, at lejemålet var nymalet ved indflytning og først senere opdaget, at lofterne ikke var malet tilstrækkeligt.
Det vigtige indflytningssyn – se dig for
Ifølge Digura er det de færreste lejeboliger, der er fejlfrie ved indflytning. Vil du undgå at hæfte for gamle fejl og mangler, så er det vigtigt, at du ved indflytning undersøger boligen grundigt og giver udlejer besked om dine opdagelser inden for den lovbestemte frist.
Lejer en udlejer mere end et lejemål ud, skal der ifølge lejeloven, i forbindelse med indflytningen, afholdes et indflytningssyn. Ved indflytningssynet skal lejer og udlejer, eller en repræsentant herfor, gennemgå lejemålets stand og notere eventuelle fejl og mangler i dét, der kaldes en indflytningsrapport. Som lejer, skal man, ifølge Lejeloven.dk huske, at fire øjne ser bedre end to og ikke holde sig tilbage, selvom udlejeren er den erfarne i indflytningssynet.
Efter indflytningssynet har man 14 dage til at spotte yderligere fejl og mangler, og meddele dem til sin udlejer. Lejeloven.dk anbefaler, at man tager billeder af alle fundne fejl og mangler, da billederne kan bruges som dokumentation ved fraflytningen, hvis der skulle opstå uoverstemmelser mellem lejer og udlejer omkring boligens stand.
Du kan læse mere om selve indflytningssynet på Lejeloven.dk